Debrecen Hotels

Donald Trump és Mike Pence szankciókkal fenyegeti Ankarát, ha nem bocsátja szabadon Andrew Brunsont

  2018 Júl 26 / #debrecen
Google ads
Google ads

Donald Trump amerikai elnök és Mike Pence alelnök szankciókkal fenyegette meg Törökországot arra az esetre, ha nem bocsátják szabadon Andrew Brunson amerikai lelkipásztort.

Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésben fenyegette meg Ankarát, Mike Pence alelnök pedig a vallásszabadságról szóló nemzetközi konferencián mondott beszédében tért ki a török földön fogva tartott amerikai lelkipásztor ügyére.
“Az Egyesült Államok széles körű szankciókat fog foganatosítani Törökország ellen Andrew Brunson lelkipásztor, a nagyszerű keresztény, családapa és kiváló ember hosszas fogva tartásáért” – írta mikroblog-bejegyzésében az elnök. Hozzátette: “ezt az ártatlan hívő embert azonnal szabadon kell bocsátani”.
Mike Pence alelnök “jelentős szankciók” kivetéséről beszélt. Leszögezte: “Brunson ártatlan ember, nincs hitelt érdemlő bizonyíték ellene”.
Andrew Brunson ügye régóta terheli az amerikai-török viszonyt. Az 50 éves észak-karolinai lelkipásztort 2016 nyarán, a török puccskísérlet után tartóztatták le Izmirben, ahol egy kicsiny protestáns templom prédikátora volt. A török kormány azzal vádolta meg, hogy a puccs hátterében sejtett, önkéntes száműzetésben az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen mozgalmának a tagja, segítette a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és kémtevékenységet folytatott Washington javára.
A lelkipásztort szerdán a börtönből házi őrizetbe helyezték. A lépést Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán Twitter-oldalán üdvözölte, de leszögezte, hogy ez a lépés nem elégséges, Brunsont Ankarának szabadon kell bocsátania.
Andrew Brunson cáfolta az ellene felhozott vádakat.
A múlt héten Donald Trump elnök szintén Twitter-bejegyzésben “szégyenteljesnek” nevezte, hogy Törökország nem akarja szabadon bocsátani Brunsont, és közbelépésre szólította fel Recep Tayyip Erdogan török államfőt.
Erdogan korábban Fethullah Gülen kiadatásához kötötte Andrew Brunson szabadon bocsátását.
Mike Pompeo csütörtökön délután telefonon egyeztetett az ügyről Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel. Részleteket az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem közölt.