Debreceni Egyetem

2010.04.10

A Debreceni Egyetem több felsőoktatási intézmény összevonásával jött létre az ezredfordulón, 2000. január 1-jén. A debreceni felsőoktatás gyökerei 1538-ból erednek, amikor is egy Református Kollégiumot alapítottak, de jogilag ez még nem tekinthető az egyetem elődjének.

Ezek az intézmények név szerint:

  • Kossuth Lajos Tudományegyetem
  • Debreceni Orvostudományi Egyetem
  • Debreceni Agrártudományi Egyetem
  • Hajdúböszörményi Wargha István Pedagógiai Főiskola

Az összevonások után a hallgatók létszáma kb. 30.000 főre tehető.

A tényleges egyetemi működést 1914-ben kezdte meg az intézmény az ország harmadik egyetemeként, három karral, amelyek a Jog- és Államtudományi, Bölcsészet- Nyelv- és Történettudományi, Református Hittudományi Karok voltak.

A folyamatosan bővülő létszámnak köszönhetően hamar kinőtte a Református Kollégiumot az intézmény, és a város által adományozott Nagyerdő területére költöztek. IV. Károly avatta fel 1918-ban az új helyen indított Orvostudományi Kart.

1921-ben vette fel az egyetem a merénylet áldozatává vált Tisza István nevét. 1932-ben avatták fel a nagyszabású beruházásban épült központi épületet, amely az ország harmadik legnagyobb volumenű beruházása volt, ezt bizonyítja az is, hogy négy év alatt a tervezett munkálatok harmadát sikerült csak befejezni.

Az 1950-es évek környékén ismét jelentős változásokon ment át az egyetem, elhagyták Tisza István nevét, ledöntötték szobrát. Megszüntették a Jogi Kart és helyette indították a Természettudományi Kart. 1952-ben új nevet kapott az intézmény, Kossuth Lajos Tudományegyetem, Kossuth születésének 150. évfordulója alkalmából.

Az 1960-as évek az építkezésekről, bővülésről szóltak, új épületeket, kollégiumot hoztak létre, újabb karok csatlakoztak az egyetemhez. Az 1990-es évek hoztak ismét jelentős változásokat az egyetem életében, megalakult Nyíregyházán a Debreceni Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kara.

Birtokba vehettek az egyetemisták egy átalakított szovjet laktanyát, melyet ma Kassai úti campusként ismerhetünk.

A 2000-es összevonás óta szinte változatlan formában működik a méltán híres Debreceni Egyetem.