Debrecen Hotels

Debrecenből is kérik Ádert: ne írja alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt

  2020 okt 09 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) is azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt.

A szövetség az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a négy orvosképző egyetem szakszervezeteit tömörítő OSZSZ levelet írt Áder Jánosnak, ugyanis véleményük szerint az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alaptörvény-ellenes.

Egyrészt sérti a szabad munkavállalás és vállalkozás jogát, másrészt megtiltja, hogy munkavállalók és érdekképviseleteik megállapodjanak a munkáltatóval.

Megjegyezték ugyanakkor, az alaptörvényben szerepel, hogy a munkaadók és munkavállalók megegyezhetnek és kollektív szerződést köthetnek. “Ezért az egészségügyi szolgálati törvény olyan súlyosan sérti a magyar munkavállalók alapjogait, amire régen nem volt példa” – fogalmaztak.

Kiemelték, az OSZSZ – hasonlóan a többi érdekképviselethez – mindössze három órát kapott egy olyan törvény véleményezésére, amely a gyógyítás humánumától messze álló, a fegyveres erők szolgálati jogviszonyához hasonlatos.

A szövetség szerint a jogszabály elfogadtatásának időzítése sem szerencsés, mert az egészségügyi és egészségügyben dolgozókat

az egyre súlyosabbá váló járványhelyzetben végzett munkájukban megzavarja, hogy egzisztenciájukat veszélyben érzik.

Fontosnak tartják, hogy az elfogadott jogszabály nem alkalmas az egészségügy teljes területének a szabályozására, hiszen több speciális ága van, ahol további feszültségeket kelt. Ilyen például az egészségügyi felsőoktatás is – jegyezték meg, hozzátéve: az OSZSZ ezért kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt.

Korábban a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) és a Liga Szakszervezetek is azt kérte az államfőtől, hogy ne írja alá a parlament által elfogadott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt.

A szakszervezeti szövetség tagszervezetei:

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, valamint Egészségügyi és Szociális Intézmények Dolgozói Szakszervezete 
Kanizsai Kórházi és Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete 
Pécsi Tudományegyetem – PTE Integrált Egészségügyi Szakszervezet
Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség 
Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Szakszervezete

(MTI)