Debrecen Hotels

Debrecen több programmal készül a nagyváradi Szent László napokra

  2022 jún 16 / #debrecen
Google ads
Google ads

Június 20-26. között rendezik a 2022-es nagyváradi Szent László Napokat, ahol Debrecen ismét jelen lesz.

Puskás István alpolgármester, Zatykó Gyula, a Szent László napok főszervezője, Jacek Górski, a Szent László Domonkos Plébánia szerzetese és Bódor Edit, Debrecen határon túli közösségi kapcsolatokért felelős referense sajtótájékoztatón számoltak be a programokról a Debreceni Szent László Templom kertjében, 2022. június 15-én – közölte az önkormányzat.

Puskás István kiemelte, hogy a két városnak nemcsak a történelme kapcsolódik össze évszázadok óta, de testvérvárosi kötelék is összefűzi őket. – Számunkra Nagyvárad a legkedvesebb testvérvárosunk, hiszen a legtöbb szál Váradhoz köt bennünket. Nem is kérdés, hogy az ilyen nagy horderejű kulturális eseményekben, szívesen veszünk részt és építjük együtt tovább a két város közti kapcsolatot, mivel a közösségek összehozására a kultúra egy igazán alkalmas terep – húzta alá az alpolgármester.

Zatykó Gyula úgy fogalmazott, nem csak közös múltja, de közös jövője is van a két városnak. Mint mondta, a rendezvényen megemlékeznek Nagyvárad születésének 930. és László király szentté avatásának 830. évfordulójáról. Szent László városát és a magyar kultúrát pedig a Nagyváradon élő románságnak is igyekeznek bemutatni a programsorozaton keresztül. Hangsúlyozta, a debrecenieket is számos program várja, a Szent László téren megrendezésre kerülő nagykoncertek alkalmával pedig olyan neves zenekarok, énekesek lépnek fel, mint a Bagossy Brothers Company, a Beatrice és Ákos.

Jacek Górski felidézte, hogy a ’80-as években épült templomot Szent László tiszteletére emelték. Mint mondta, a Wacław Felczak Alapítványon – célja a magyar-lengyel kultúra ápolása – keresztül több mint húsz lengyel fiatalt és kísérőiket várják a Szent László búcsúra.

Bódor Edit hangsúlyozta, hogy olyan csoportokat és művészeti együtteseket visznek Nagyváradra, akik szintén a helyi értéket, a helyi közösséget mutatják meg és olyan közös produkciókat hoznak létre, amelyek erősítik a szervezők célját és a két város közti együttműködést. – Már június 19-én, vasárnap indul a debreceni programkavalkád, amelyen a 90 éves Debreceni Fotóklub fog bemutatkozni. Jövőhét hétfőn, 20-án Toró József festőművész kiállítását nyitjuk meg. A nagyváradi színházban pedig Vass Albert Funtinelli boszorkányok alapján írt művét, a Tűzliliomot mutatja be a Debreceni Népi Együttes. Ezt a darabot, két év várakozás után a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon mutattuk be – emlékeztetett. A programsorozat keretein belül többek között a Vojtina Bábszínház és a Csokonai Színház művészei, valamint a DEMKI munkatársai is bemutatkoznak. A részletes programok elérhetőek a szentlaszlonapok.ro oldalon.

Fotó: Az Együtt vagyunk! – Szent László öröksége nevű virágkocsi az 51. Debreceni Virágkarneválon 2020. augusztus 20-án.  MTI/Czeglédi Zsolt