Debrecen Hotels

Debrecen szomjazik – ennyivel hullott idén kevesebb csapadék az átlagosnál

  2018 Sze 30 / #debrecen
Google ads
Google ads

A 2018-as év a csapadék mennyisége és eloszlása szempontjából is pocsékra sikeredett, és nem sok remény van arra, hogy a következő években megfordul a tendencia.

A saját bőrünkön is érezzük, hogy – a borúlátó előrejelzéseknek megfelelően – éghajlatunk szárazabb és melegebb irányba kezd elmozdulni, és még csak a folyamat kezdetén vagyunk. A nyári esők egyre inkább elmaradnak, pedig az átlagosnál magasabb havi középhőmérsékletek miatt a párolgás is nagyobb mértékű.

Az adatsorok viszont azt mutatják, a mezőgazdaság számára kiemelkedően fontos tenyészidőszakban (április 1-től szeptember 30-ig) rendre az átlagosnál kevesebb csapadék hullott idén. Különösen tragikus az áprilisi és a nyár közepi helyzet, de az összes kulcshónap mínuszban zárt:

2018-ban Sokévi átlag Különbség
Január 31 32 -1
február 60 31 29
március 79 31 48
április 18 45 -27
május 49 59 -10
június 59 73 -14
július 25 60 -35
augusztus 34 59 -25
szeptember 24 42 -18

Adatok: metnet.hu

Ez most már mindig így lesz?

Természetesen a jövőben is lesznek csapadékosabb és akár ennél szárazabb évek is, de a tendencia sajnos az, hogy

éghajlatunk egyre szárazabb és melegebb lesz, különösen a nyarakat érinti ez a két kedvezőtlen tényező.

Ahogy csökken a csapadék, úgy alakul át Debrecen környékén is a természetes növénytakaró. A friss Magyarország Nemzeti Atlasza nem is kozmetikázza a dolgot.

Ezen az ábrán látható, hogy a tölgyes zóna határa 2000-ben még a Hortobágynál volt, a következő évtizedekben viszont messze északra tolódik, és a Hajdúság egésze az erdőssztyepp zónába fog tartozni.

tyepp

A folyamat itt nem áll meg, unokáink majd barátkozhatnak az ennél is szárazabb mérsékelt övi sztyepp klímával.

A hosszabb távú előrejelzések bizonytalansága hazánkra vetítve viszonylag magas, mert a csapadékviszonyok változását tekintve Magyarország pont az ütközőzónában tanyázik:

tőlünk északra több, délre pedig kevesebb lesz az éves csapadék. Az eloszlása viszont szinte biztos, hogy sokkal kedvezőtlenebb lesz,

ahogy idén is tapasztaltuk, nyáron, amikor a legnagyobb szükség lenne rá, sokkal kevesebb, míg a téli félévben több csapadék hull majd földjeinkre.

Ez az ábra jó szemlélteti a következő évtizedek nagy kihívását, a nyári csapadékhiány rendszeressé válását:

csapvalt
Kép forrása:grist.org/

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI