Debrecen Hotels

Debrecen díszpolgára szívesen lenne az ellenzék miniszterelnök-jelöltje

  2020 okt 15 / #debrecen
Google ads
Google ads

Jobbközépről menne rá a Fideszből kiábrándult szavazókra.

A napokban jelentette be Pálinkás József atomfizikus, korábbi MTA-elnök és Orbán Viktor egykori oktatási minisztere, hogy Új Világ Néppárt néven új formációt alapított.

Pálinkás, aki oktatási tevékenységéért 2012-ben díszpolgári címet kapott Debrecen városától, az utóbbi években rendre Orbán-ellenes kommunikációt folytat, és azt hangoztatja: rossz irányba mennek a dolgok hazánkban.

A 24.hu-nak adott interjújában azt is kijelentette, amennyiben más pártok is támogatják a jelöltségét,

nem zárkózik el attól, hogy megmérettesse magát, és esetleg ő legyen Magyarország következő miniszterelnöke.

Pártjában egyelőre tizenketten vannak, de már sokan jelezték, hogy csatlakoznának. Az elsők között lépett be a volt SZDSZ-es külpolitikus Szent-Iványi István, Lantos Gabriella egészségközgazdász és a volt LMP-s Ábrahám Júlia, rajtuk kívül Fekete László, Stelli Kiss István, a volt MDNP-s Radnai Ferenc, Horváth Tamás író, Reichert János publicista, a volt KDNP-s Sós Károly, Szládek István vállalkozó és Borsi Endre is ott van már.

A párt mottója, hogy nem soha meg nem térülő presztízsberuházásokba, piramisokba akarnak befektetni, hanem

az emberbe, az oktatásba, az egészségügybe és a technológiába.

Pálinkásék részt kívánnak venni az ellenzéki listaállításban, és osztják azt a nézetet, hogy minden körzetben egy kihívója legyen a kormánypárti jelöltnek.

Életrajz

Szakmai előmenetel

Diplomájának megszerzése után a Magyar Tudományos Akadémia debreceni Atommagkutató Intézetének ösztöndíjasa lett. 1990 és 1991 között az intézet igazgatóhelyettese volt, majd átvette igazgatói megbízását. Az intézetet 1996-ig vezette, utána kutatóprofesszori megbízást kapott. 1992-ben a Kossuth Lajos Tudományegyetem (ma: Debreceni Egyetem) Fizikai Intézetének címzetes egyetemi tanára lett. 1994-ben az egyetem kísérleti fizika tanszékén kapott egyetemi tanári, később tanszékvezetői kinevezést. 1997 és 1998 között Széchenyi professzori ösztöndíjjal kutatott.

1981-ben doktorált, 1989-ben védte meg akadémiai doktori értekezését, 1994-ben habilitált. A Debreceni Akadémiai Bizottságnak és az Atom- és Molekulafizikai Bizottságnak lett tagja. 1995-ben választották meg a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2004-ben rendes tagjává. 2008-2014 között az MTA elnöke volt.

Politikai pályafutása

1991-ben lépett be a Magyar Demokrata Fórumba, majd az 1996-os pártszakadást követően a Magyar Demokrata Néppárt alapító tagja lett. 1998-ban kilépett a pártból, majd egy évre rá belépett a Fideszbe.

1998-ban az Orbán-kormányban az Oktatási Minisztérium politikai államtitkárává nevezték ki. 2001-ben, Pokorni Zoltán lemondását követően Pálinkás vette át az Oktatási Minisztérium vezetését, amely tisztséget a 2002-es kormányváltásig viselt. 2002-ben a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökségi tagja és a Professzorok Batthyány Körének elnöke lett, amiről a Fidesz kulturális tagozatának elnökévé történt megválasztása után mondott le.

A 2006-os országgyűlési választáson a Fidesz Hajdú-Bihar megyei területi listájáról jutott be az Országgyűlésbe. Az oktatási és tudományos bizottság tagja volt. A Magyar Tudományos Akadémia elnökévé történt megválasztása után lemondott mandátumáról és a Fidesz kulturális tagozatának elnöki posztjáról, illetve kilépett a pártból.

Fotó: MTI/Soós Lajos