Debrecen Hotels

Davis Kupa – Fucsovics kikapott Goffintől, osztályozón a magyarok

  2018 feb 04 / #debrecen
Google ads
Google ads

Fucsovics Márton négy szettben kikapott David Goffintől vasárnap a liege-i Davis Kupa-nyolcaddöntőben, ezzel a tavaly döntős belgák 3-1-es összesítéssel továbbjutottak a negyeddöntőbe, míg a magyar válogatottra osztályozó vár szeptemberben.

A liege-i csúcstalálkozón a két csapat első számú játékosa csapott össze a Country Hall du Sart-Tilmanban. A világranglistán hetedik Goffin 2012 óta 15 párharcban lépett pályára, és egyesben 22/3-as győzelmi mérleggel büszkélkedhetett, legutóbb a 2015-ös fináléban kapott ki a brit Andy Murraytől. Az ATP-rangsorban 63. Fucsovics 2010 óta 18 “ütközetben” vett részt, és egyesben 18/7-es mutatónál tartott.

Első egymás elleni találkozójukon a házigazdák 27 éves vezére a várakozásoknak megfelelően agresszív és stabil játékkal kezdett, bár egy 31 ütésből álló labdamenet végén könnyű röptét rontott el. A belga teniszező egy könnyű brékkel 4:2-re elhúzott, ám a csütörtökön 26 éves Fucsovics egy “semmire” elnyert adogatógémmel visszavágott, így 4:4-nél ismét nyílt lett a csata. A tavalyi ATP-világbajnokságon finalista Goffin másodjára az ő szempontjából a lehető legjobbkor brékelt 6:5-nél: szettlabdánál egy bivalyerős tenyeressel befejezte a 42 perces nyitójátszmát.

A folytatásban az Australian Openen nyolcaddöntős magyar nagyobb erőbedobásra késztette ellenfelét – aki Liege környékén született -, magabiztos adogatójátékok követték egymást, és a felek kiegyenlített küzdelemben jutottak el 5:4-ig. Ekkor az első szetthez hasonlóan Goffin fogadóként jutott játszmalabdához, melyet rögtön kihasznált.

Egy óra 22 perc után jött a harmadik felvonás, amely három brékkel indult, Fucsovicson ekkor lehetett először látni, hogy az elmúlt két napban több mint hét órát töltött a pályán. Érdekes módon a szombati páros alatt pihenő Goffin sem volt frissebb, így a magyar játékos – aki egy ízben láb között ütött átemelést – 3:1-re meglépett. A lendület kitartott, jöttek az ászok, 5:3 után pedig egy újabb brék, így a harmadik szettben sikerült a szépítés. Fucsovics a játszma utolsó kilenc labdamenetéből nyolcat nyert, ellenfele pedig dühében messzire rúgott egy labdát.

Kőkemény ütésváltások következtek, a negyedik játszma harmadik gémjében a belga ismét igazolta klasszisát és brékelőnybe került. Fucsovics visszabrékelhetett volna, ám ellenfele sorozatban három ászt ütött és 3:1-re elhúzott, majd megint elvette a magyar szerváját. Ezzel gyakorlatilag eldőlt a meccs. Az egyoldalúan zárult találkozó 2 óra 35 percig tartott.
A párharc tét nélküli ötödik mérkőzését eredetileg nem játszották volna le, ám a két kapitány másként döntött: az egyaránt újonc Julien Cagnina és Piros Zsombor lép pályára még a Country Hallban.

Fucsovics a meccs után közölte, mindent kiadott magából a világ egyik legjobbja ellen: “Az első két szett egy-egy brékkel ment el, úgyhogy másként is alakulhatott volna. Többször visszajöhettem volna a meccsbe, de Goffin azért áll elöl a világranglistán, mert ilyenkor előhúzza a szerváját. A harmadik szettben átment rajtam a fáradtság, labdabiztosabb lettem, de végül nem sikerült” – mondta az M4 Sportnak. Hozzátette: szépen helytállt a csapat, jön a folytatás, és szeretné, ha a válogatott nem esne ki a világcsoportból.

Goffin úgy összegzett, hogy Fucsovics nem volt könnyű ellenfél, keveset hibázott, keményen ütött, ezért nehéz volt megtalálnia a ritmust.

A belgák ezzel már 8-5-re vezetnek a magyarok ellen a két válogatott párharcában, és továbbjutottak a negyeddöntőbe, ahol idegenben mérkőznek meg az Egyesült Államok legjobbjaival. Az utóbbi 11 párharcukból a másodikat elvesztő magyaroknak nem sikerült a nyolc közé kerülniük a világcsoportban, így Köves Gábor együttese szeptemberben osztályozót vív majd a második vonal egyik feljutó-jelöltjével. A következő kört április 10-én sorsolják.

Eredmény:
Belgium-Magyarország 3-1 – állás az utolsó egyes előtt
——————————————————
David Goffin-Fucsovics Márton 7:5, 6:4, 3:6, 6:2

később:
Julien Cagnina-Piros Zsombor

szombaton játszották:
Bemelmans, Joris De Loore-Fucsovics Márton, Balázs Attila 3:6, 4:6, 7:6 (7-2), 6:4, 5:7
pénteken játszották:
David Goffin-Balázs Attila 6:4, 6:4, 6:0
Ruben Bemelmans-Fucsovics Márton 6:4, 4:6, 7:6 (7-5), 6:3