Debrecen Hotels

Cukisággal gyarapodott a debreceni állatkert

  2021 szept 07 / #debrecen
Google ads
Google ads

Újabb, korábban sosem tartott fajjal bővült a debreceni állatkert gyűjteménye, miután nemrég egy nőstény luzoni kéregpatkányt fogadtak a lengyelországi Lodz állatkertjéből az Európai Törzskönyvi Program (EAZA ESB) keretében. Dr. Nagy Gergely Sándor ügyvezető igazgató közleménye szerint a jövevény egyelőre a kulisszák mögött ismerkedik új környezetével, de hamarosan a látogatók is megtekinthetik; sőt, a remények szerint a közeljövőben társat is kap, így az intézmény a későbbiekben sikeres szaporulattal is hozzájárulhat a nemzetközi tenyészprogramhoz.

A Fülöp-szigetek legnagyobb tagjának északi részén endemikus luzoni kéregpatkány (Phloemys pallidus) viszonylag nagytermetű, éjjel aktív rágcsálófaj. Mint arról neve is árulkodik, idejének legnagyobb részét a lombkoronaszinten tölti, erős karmaival kiválóan kapaszkodik a fák kérgébe. Párban él, a nőstények évente egy, esetleg két utódot hoznak a világra faodúban vagy földbe ásott üregben kialakított fészkükben. Különféle növényi részeket fogyaszt, az élőhelyének szűkülése következtében azonban a környező földeken termesztett rizst is megdézsmálja, ami miatt sok helyen kártevőként tartják számon.

Az élőhelyvesztés és az ember-állat konfliktusok mellett az élelmezési célú vadászat is fenyegeti, így a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, mivel a debreceni nőstény érkezéséig kizárólag a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartották.