Debrecen Hotels

Csehország támogatja az uniós álláspontot a Brexit ügyében

  2018 Már 15 / #debrecen
Google ads
Google ads

Csehország teljes mértékben támogatja az Európai Unió álláspontját a brit kilépésről folytatott vitában – közölte Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő és Martin Stropnicky külügyminiszter szerdán este Prágában, miután tárgyalásokat folytattak David Davissal, Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséről folytatott tárgyalásokért felelős brit miniszterrel.

Prága szerint Brüsszel és London tárgyalásain olyan megállapodásnak kell születnie, amely a lehető legszélesebb mértékben garantálja az uniós állampogárok jogainak megtartását.

“Nagy Britannia döntését sajnálom, de tiszteletben tartom. Nagy-Britannia Csehország egyik legfőbb partnere volt az EU-ban. Bízom abban, hogy ilyen partnerek maradunk a jövőben is” – olvasható Andrej Babis közleményében. “Mindenekelőtt két párhuzamos dolgot kell megoldani: a kilépés, illetve az új kapcsolatok kereteit” – szögezte le a cseh miniszterelnök.

“Bízom abban, hogy az Európai Tanács márciusi ülésén sikerül megegyeznünk az EU és Nagy-Britannia jövőbeni kapcsolatainak keretében” – nyilatkozta Martin Stropnicky újságíróknak a találkozó után.

“Csehország számára továbbra is prioritás, hogy Nagy-Britannia távozása után az EU-ból ne sérüljenek a szigetországban dolgozó cseh állampolgárok jogai” – húzta alá a cseh diplomácia vezetője.

David Davis szerdán délután néhány órás munkalátogatást tett a cseh fővárosban.