Debrecen Hotels

Csecsemőként gondozzák a debreceni állatkertben Simont, a kis mosómedvét

  2019 Júl 31 / #debrecen
Google ads
Google ads

A debreceni állatkertben található az ország legnagyobb állatkerti mosómedve állománya, így nem meglepő, hogy idén újra mosómedvével gyarapodott a kert – 170 fajból álló – gyűjteménye.
A 65 napos vemhesség után Simon július elsején, született mindössze 63 grammos súllyal és bár nevelését az állatgondozóknak kellett átvállalniuk, az újszülött jó egészségnek és étvágynak örvend, így szépen cseperedik és már fél kilogramot nyom. A vakon születő mosómacival szinte ugyan úgy kell bánni, mint egy csecsemővel: mosdatni, ápolni, és etetni is kell.

Táplálékként egyelőre macska tejpótló tápszert kap, mellyel a gondozók két óránként etetik. A mosómedvefélék 18 fajból álló családjába tartozó mosómedve (Procyon lotor) nevét arról kapta, hogy valóban meg szokta mosni táplálékát. A jellegzetes külsejű, fekete-fehér csíkos farkú és fekete „álarcot” viselő állat eredetileg az amerikai kontinens víz közeli helyein őshonos, de az 1930-as évektől Európában, főleg Németországban elszaporodott.

Ahol emberek élnek, ott könnyen megtelepszik, hiszen rendkívül jól tudnak alkalmazkodni. Magyarországon invazív faj, de természetes környezetben jelenléte csekély. 2010 óta tilos hobbiállatként tartani.

 

Eredeti élőhelyén különösen a túlvadászat veszélyezteti, valamint a közúti balesetek gyakori áldozata, így szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján.