Debrecen Hotels

Csaknem ötven gyerek betegedett meg kanyaróban egy nyugat-ukrajnai iskolában

  2018 okt 25 / #debrecen
Google ads
Google ads

Negyvenöt gyerek és egy állapotos tanítónő szenved kanyaróban a nyugat-ukrajnai Csernyivci megyében lévő Ruksina település egyik iskolájában; karantén amiatt szünetel a tanítás az oktatási intézményben – jelentette csütörtökön a TSZN ukrán hírtelevízió.

A tanítónő és nyolc gyerek kórházi ápolásra szorul. A megbetegedettek többsége nem volt beoltva kanyaró ellen. Az első kanyarós beteg egy elsőosztályos kisfiú volt, aki egy másik településen fertőződött meg még szeptemberben. Utána a megbetegedések száma fokozatosan nőtt, mostanra összességében meghaladta a százat. Karantént viszont csak most rendeltek el az oktatási intézményben, és nem kanyaró, hanem felső légúti fertőzések terjedésére hivatkozva – derült ki a tudósításból.

Az ukrán egészségügyi minisztérium által a héten közölt legfrissebb statisztika szerint az év eleje óta 33 937-en betegedtek meg Ukrajnában kanyaróban, közülük 20 539 kiskorú. Idén összesen 14-en haltak bele a betegség okozta szövődményekbe – tíz gyerek és öt felnőtt -, legutóbb október 1-jén egy hároméves kisfiú Lviv megyében. A múlt héten 781 új beteget regisztráltak, köztük 564 gyereket.

Járványtani szakértők szerint a legtöbb beteg az 5-9 éves korosztályba tartozik, közülük is azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik nem kapták meg időben a kanyaró elleni emlékeztető, azaz második oltást.

A korreszpondent.net hírportál szerint területileg a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk, Kárpátalja és Lviv megyében kaptak legkevesebben kanyaró elleni védőoltást.

Kanyarójárvány miatt Ivano-Frankivszban három iskolában rendeltek el a héten tanítási szünetet, a múlt héten pedig a szintén a nyugati országrészben lévő Vinnicja megye két oktatási intézményét helyezték karantén alá.