Debrecen Hotels

Civilek: több szén-dioxidot bocsát majd ki a debreceni akkumulátorgyár, mint amennyit a város közlekedési eszközei

  2023 jan 05 / #debrecen
Google ads
Google ads

Debrecen klímastratégiájából idézte fel közleményében az alábbiakat a Civil Fórum Debrecen Egyesület: „Debrecen vezetése évtizedek óta elkötelezett a környezeti és természetvédelmi értékek védelme, megóvása mellett. A Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elv mentén Debrecen sem tekinthet el attól, hogy hozzájáruljon az üvegházhatású gázok légköri feldúsulásának megakadályozásához. Ennek érvényesítése érdekében a Klímastratégia az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklését, illetve az azok légköri koncentrációjának csökkenését eredményező nyelőkapacitások növelését is céljának tekinti.”

A városvezetés által megfogalmazott célok számszerűsítve: 2019-ben 1.039.554 t CO2e/év a tényadat, míg a cél 2030-ra 581.700 t CO2e/év.

A kínai akkumulátorgyár környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélykérelmének 43. táblázata alapján, a gázkazánokból kibocsátott ÜHG 28.800 tonna/gázkazán, összesen 288.000 t CO2e/év,

tehát a beruházás gázkazánjai több mint 1,2-szer annyi CO2-t bocsátanak ki, mint amennyi Debrecen összes közlekedési eredetű kibocsátása 2019-ben és 26-szor annyit, mint amennyit a debreceni erdők elnyelni képesek

– állapította meg a civil szervezet.

Az akkumulátorgyárral is dicsekszik Papp László – videón a közelmúlt debreceni beruházásai

Azt írják, ezeket a fenti adatokat vizsgálva úgy véljük egyértelmű, hogy „a beruházás CO2 többlet terhelése érdemi többlet hatást nem eredményez” kijelentés nem helytálló, a kibocsátások korántsem tekinthetőek elhanyagolható mértékűnek – különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a létesítés 2. fázisában a kapacitás több mint duplájára fog nőni.

Ezen adatok további kérdéseket vetnek fel, amelyekre szintén nincsenek válaszok, miközben tárgyilagos tájékoztatást ígérnek. Hogyan számolnak a déli ipari parkban lévő összes gyár teljes CO2 kibocsátásával? (Semcorp, Ecopro Global, Krones, Deufol, Vitesco)? A beruházó milyen módon kívánja „ellentételezni” gázkazánjai kibocsátásait?

– teszi fel kérdéseit a Civil Fórum Debrecen Egyesület.

Szenvednek a gödiek az akkumulátorgyár miatt – ez lesz Debrecenben is?

Megjegyezzük, hogy egy gázkazán 28.800 t CO2e/év kibocsátását kb. 18.000 ha erdő vagy 36.000 ha zöldfelület tudná „elnyelni”, de hogy ezt hol, mikor és miből, szintén nincs válasz. Forrás: Klímabarát települések szövetsége megbízásából a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztály gondozásában készített ÜHG leltár sablon.

Megítélésünk szerint a válaszok nélkül is megállapítható, hogy a városvezetés feladva elveit, eltért az elfogadott klímastratégia céljaitól és a gazdasági előnyöket tekinti prioritásnak, fontosabbnak tartja egy fokozottan veszélyes gyár megépítését, mint Városunk egészséges környezetének megőrzését.