Debrecen Hotels

Bűnmegelőzés az építész szakmai napon

  2018 Már 21 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és a Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai tájékoztatták a rendezvény résztvevőit.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője Dr. Juhász Zoltán rendőr alezredes és Nagy István rendőr őrnagy, a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Betörési Alosztályának vezetője 2018. március 20-án Debrecenben, az Építész Szakmai Nap résztvevőinek tartott előadást a vagyonvédelem fontosságáról, aktuális kérdéseiről, a betörések megelőzésnek lehetőségéről.

A rendezvény során a jelenlévők tájékoztatást kaptak Hajdú-Bihar megye illetékességi területének bűnügyi helyzetéről, a betöréses és besurranásos lopásokról. A találkozó célja volt, hogy a bűnmegelőzés eszközei tovább szélesedjenek, a biztonságtechnikai eszközök mellett, az építészeti eszközök is segítsék a prevenciót.

A szakmai nap résztvevői Kara László: Bűnmegelőzés építészeti eszközökkel című könyvét vehették át, amely a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács közreműködésével jelent meg. A kiadvány gyakorlatban alkalmazható bűnmegelőzési módszereket mutat be magyarországi példákon keresztül, gazdag fotóanyaggal, illetve hasznosítható ajánlásokkal különböző épülettípusokra és közterületekre.

Jó tudni: Léteznek bizonyos tárgyak, illetve jelek, amelyek észlelése után a betörők vélhetően továbbállnak, ugyanis a könnyebb célpontokat részesítik előnyben, és nem bajlódnak feleslegesen, nem húzzák az időt, kockáztatva a lebukás veszélyét.

Ilyen, ha bármiféle riasztót látnak, ha komoly, több ponton záródó, modern ajtóval van dolguk, de hasonló hatása van a kamerának és a mozgásérzékelő lámpának, csakúgy, mint bármilyen feliratnak, ami a ház folyamatos megfigyelésére és biztonsági rendszerére utal.

Fontos a postaládák ürítése és az ablakok bezárása. Fontos a karban tartott kert, egy bozótos, szerszámokkal telepakolt udvar megkönnyíti az elrejtőzést, illetve segíti a betörő bejutását a házba, feljutását az emeletre. A kertet is kialakíthatja olyan módon, hogy megnehezítse a betörők dolgát. Ezért érdemes alkalmazni a kerti növényeinknél a 90-180-as szabályt, azaz a cserjéket ne engedje 90 centiméternél magasabbra nőni, a fák ágait pedig 180 centiméterig lelógni. Így egy átlagos testmagasságú ember nem tud észrevétlenül mozogni a kertben.