Boszorkánysírt találhattak Hajdúböszörményben

2019.02.04

Boszorkánysírt találtak a munkások Hajdúböszörményben szennyvízbekötés közben, még 2018 decemberében – adta hírül a Hajdúsági Múzeum.

A csontokat egy ásógép kanala emelte ki a földből, azokat egyébként már akkor is észrevették, amikor az eredeti csöveket, és kábeleket is lefektették a földbe, azonban nem szóltak ekkor még róla.

Egy “rendellenes testhelyzetben” eltemetett csont fölött is elhaladtak a csövek és a kábelek, amely most azonban előkerült. A rendellenes testhelyzet azt jelenti, hogy hasra fektetve, lábát összekötözve földelték el az illetőt. Ezt azért tették a múlt kor emberei, hogy megvédjék az élőket a boszorkány visszajárásától.

A cikk azt a sajnálatos dolgot is megemlíti, hogy mivel nem szóltak időben a temető létezéséről, így rengeteg fontos információt már nem tudnak megvizsgálni a régészek a sírhelyekkel, és a leletekkel kapcsolatban.

“Szerencsére a mostani bejelentéssel kicsit közelebb jutottunk a válaszokhoz, de fennáll a lehetősége annak is, hogy éppen újabb kérdéseket tudunk megfogalmazni. Reméljük, hogy ebben a régészeti örökség megőrzése és megismerése iránt fogékony kivitelezők, építkezők is partnerek lesznek. Ebben az esetben bizonyára mentesülni fognak a boszorkány átkától…” – olvasható Bálint Marianna régész beszámolójában.

az eredeti hír itt elérhető