Debrecen Hotels

Bonnie és Clyde híres gengszterszerelmét láthatjuk a Csokonaiban

  2018 Sze 24 / #debrecen
Google ads
Google ads

Szeptember 28-án mutatja be a Bonnie & Clyde című Broadway-musicalt a Csokonai Színház.

Bonnie és Clyde híres-hírhedt gengszterszerelme körül már akkor hatalmas kultusz keletkezett, amikor az elvadult gyilkos szerelmespár tagjai, Bonnie Elizabeth Parker és Clyde Chestnut Barrow még aktívak voltak. A sajtót és a közbeszédet élénken foglalkoztatta az őket övező minden kis mozzanat, valósággal ünnepelték őket, haláluk után pedig gyorsan legendává váltak.

MAT_1836

A Warren Beatty és Faye Dunaway főszereplésével készült, mára kultikussá vált, 9 Oscar-díjra jelölt film, valamint a legendás életepizódok alapján készült el 2011-ben a sikergyanús Broadway-musical, mely az eredeti történethez és annak utóéletéhez hűen keveri a különböző műfajokat: a zene, a mozgás és az érzelmes prózai jelenetek mellett filmes bejátszások gazdagítják nemcsak a látványt, hanem a történetet is.

A nyári városmajori ősbemutató után a debreceni Csokonai Színházban kerül először színpadra az amerikai musical. Az ötlet és a döntés, hogy a musical elérkezzen a magyar közönséghez, a koprodukcióban készülő előadást biztosító két színháznak köszönhető. Harangi Mária rendező a lelki indítékok mélyrajzát, a döntéshelyzetek izgalmát emelte ki a darabban: A jelenetek kidolgozottsága ad lehetőséget arra, hogy belelássunk a szereplők lelkébe. Meggyőződésem, hogy ez a kulcsa ennek a darabnak: ha mindezeket a lelki történéseket sikerül hitelesen megmutatnunk a színpadon, akkor a Bonnie & Clyde nagyon erős történetté válik.

MAT_2476

A musical nem romantizálja a hősöket. Nagyon szereti őket, próbálja őket megérteni, próbálja átélni velük a nehézségeket, ennek a két év ámokfutásnak minden nehéz döntéshelyzetét. Azt a pszichológiai mozgatórugót tárja fel, ahogy a két hős végig kitart egymás mellett, azon is túl, hogy felismerik: nincs számukra már más esély, csak együtt menni a halálba.”  

Bonnie Parker szerepét  – az első szereposztásban – Kulcsár Viktória játssza. A karakter megformálásában, erkölcsi felmentésükben fontosnak tartja, hogy ez a két ember a mélyszegénységből indul, ebből a perspektívából látják a világot; s nem utolsósorban nárcisztikus emberek. Elsősorban mégis a musical zenei világa nyűgözi le. Szinte forradalmi, hogy Debrecenben veszünk elő első alkalommal egy ilyen belevaló musicalt és nem egy nagy klasszikushoz nyúlunk. Magával ragadó ez a csodálatos zene. Country, gospel és igényes mai popzene keveredik ebben a darabban, s azt gondolom, könnyű útja lesz a nézőkhöz.”  

MAT_2508

Rózsa László (Clyde Barrow) először játszik főszerepet zenés darabban. Az az érzésem, hogy Bonnie és Clyde egy párhuzamos, megemelt világban léteznek. Bonnie sztár akar lenni, s nem biztos, hogy mindent felfog, ami körülötte történik. Úgy kezeli az eseményeket, mintha egy izgalmas filmet látna, s benne önmagát, mint a film főszereplőjét. Ezt érzékelem Clyde-nál is. Al Caponéra és Billy, a kölyökre akar hasonlítani, s amikor le kell lőnie egy embert, mert vagy ő, vagy a másik, akkor döbben rá, hogy már nem lehet visszafordulni.

MAT_1828

Talán épp azért lesznek szimpatikusak, mert csetlő-botló emberek, mert sok hibát követtek el, persze végzeteseket, de hozzájuk hasonlóan mi is követünk el hibákat, hozunk rossz döntéseket nap, mint nap… Hiszem, hogy az élethez sok csalódás, sírás, szeretet és jó humorérzék kell, és ezekből lesz bőven az előadásban!”

musical két felvonásban

Fordította: Hubai Gergely
Dalszövegeket fordította: Egressy Zoltán

Bonnie Parker
Kulcsár Viktória / Zsitva Réka

Clyde Barrow
Rózsa László / Kurely László e. h.

Marvin „Buck” Barrow
Papp István

Blanche Barrow
Mészáros Ibolya / Wessely Zsófia / Nagy Kíra

Ted Hinton
Kránicz Richárd

Lelkész
Jámbor József

Gyerek Bonnie
Bencze Boglárka / Bodó Hanna

Gyerek Clyde
Puskás Bálint / Teremi Zétény

Emma Parker / Cumie Barrow
Újhelyi Kinga Jászai-díjas

Henry Barrow
Dánielfy Zsolt

Sheriff
Janka Barnabás

Bud Russel rendőrtiszt
Piskóti András

Bob Alcorn mesterlövész
Kerékgyártó Csaba

Johnson helyettes
Udvarhelyi Péter

Miriam Ferguson Kormányzónő
Vékony Anna

Frank Hamer detektív
Gelányi Bence

Eleanor
Wessely Zsófia / Nagy Kíra

Stella
Edelényi Vivien

Trish
Tolnai Hella / Nagy Kíra

 

Közreműködik a Csokonai Színház Énekkara

Zenészek: Abuczki Norbert, Albert Szilárd, Áchim Tibor, Bárándi András, Csonka László, Hernyák Marcell, Horányi Tamás, Linzenbold Gábor, Mészáros Gábor, Pataji Géza

 

Díszlet- és jelmeztervező
Nagy Viktória

Koreográfus, a rendező munkatársa
Cortés Sebastián

Ügyelő
Eperjesi Anikó

Súgó
Dihen Viktória

Gyerekek betanítója
Nemes József

Rendezőasszisztens
Laczó Zsuzsa

Zenei vezető
Dargó Gergely

 

Rendező
Harangi Mária

 

Bemutató időpontja: 2018. szeptember 28.

Az előadás időtartama: 120 perc egy szünettel.

Fotók: Máthé András