Debrecen Hotels

Bizakodva várja a rajtot a DEAC jégkorongcsapata

  2018 Sze 07 / #debrecen
Google ads
Google ads

Bizakodva várja a DEAC jégkorongcsapata az Erste Liga rajtját – hangzott el az újonc klub pénteki sajtótájékoztatóján, Debrecenben.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja hangsúlyozta: a felsőoktatási intézmény számára nem idegen a sportág, hiszen a második világháború előtt már volt az egyetemnek jégkorong-szakosztálya. Kiemelte: a keretnek csaknem az egyharmada egyetemista, hatan a gazdaságtudományi karon tanulnak, egy játékos pedig a mezőgazdaság-tudományi kar hallgatója.

Papp László polgármester elmondta: a városnak fontos a sportág, ezt mutatja többek között az is, hogy az önkormányzat 2017-ben 90 millió forinttal támogatta a jégkorongot, 2018-ban pedig 50 millió forintot biztosít a működéshez. Emlékeztetett: tulajdonképpen az utánpótláskorú csapatokban játszó gyermekek és szüleik elkötelezettsége tartotta életben a sportágat, és közösen sikerült úrrá lenni a város előző jégkorong egyesületénél, a Debreceni Hokiklubnál (DHK) bekövetkezett nehézségeken. Hozzátette: jelenleg mintegy 200 fiatal jégkorongozik Debrecenben, és adottak a kitűnő infrastrukturális feltételek, hiszen két jégcsarnok is a sportág rendelkezésére áll.

Fodor András szakosztályvezető hangsúlyozta: a nyáron nyolc felkészülési mérkőzést játszottak, részt vettek egy csehországi és egy gyergyószentmiklósi nemzetközi tornán, utóbbit meg is nyerte a csapat, így bizakodva várják a bajnoki rajtot, amelyen a Ferencváros vendége lesz a DEAC.

David Musial vezetőedző elmondta: két hónapja dolgozik a csapattal, és szintén optimistán tekint az Erste Liga küzdelmei elé. A keret tagjai közül kiemelte a 22 éves cseh csatárt, Dominik Kafkát, aki a cseh Extraligában szereplő HC Vitkovice neveltje, legutóbb a cseh harmadik ligás HC Poruba együttesénél játszott. Szerinte komoly erősítés a DEAC legfrissebb igazolása, a Dunaújvárosi Acélbikáktól szerződtetett 27 éves kanadai támadó, Hugo Turcotte is, aki dunaújvárosi színekben tavaly 25 mérkőzésen 29 pontig jutott.

A cseh tréner szerint a liga négy legjobb csapata a Ferencváros, az UTE, a Brassó és a Csíkszereda, de mivel a szezon hosszú, “bármi megtörténhet” – fogalmazott sejtelmesen az esélyeket firtató újságírói kérdésre.

A DVTK-tól érkezett csapatkapitány, Berta Ákos kiemelte: a DEAC-ban sok fiatalnak ez lesz az első szezonja a ligában, hosszú távon pedig fontos célnak nevezte, hogy minél több debreceni kötődésű játékos kapjon helyet a keretben.

“Szeretnénk olyan teljesítmény nyújtani, hogy a hazai meccseinken telt ház előtt léphessünk jégre.” – fogalmazott.

A DEAC a vasárnapi szezonrajton a Ferencváros vendége lesz.