Debrecen Hotels

Bíróság mondta ki, hogy Handó Tünde visszaélt a jogával

  2018 Már 26 / #
Google ads
Google ads

A bíróság szerint egyértelműen visszaélt jogával az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde, amikor tavaly eredménytelenné nyilvánított két álláspályázatot, megtagadva ezzel a mindkétszer első helyen végzett pályázó, Vasvári Csaba bíró ítélőtáblai kinevezését.

A pert az elismert büntetőbíró, Vasvári Csaba indította Handó ellen. A HVG megtudta, Vasvári a Fővárosi Ítélőtábla elnökét is perbe hívta, mondván, asszisztál Handó önkényeskedéséhez, és alperes volt a Fővárosi Törvényszék elnöke is – velük szemben azonban nem volt alapos a kérelem a bíróság szerint, ezért megszüntették az eljárást.

Az ügy azért is pikáns, mert Vasvárit tavaly nyáron még kitüntette Handó a címzetes törvényszéki bírói címmel. Munkája szakmai elismerése sem volt azonban elég ahhoz, hogy – két olyan bírósági pályázat után, ahol papíron rendre az első helyen végzett – ő legyen a befutó a Fővárosi Ítélőtábla egyik bírói posztjára kiírt tenderen Vasvári hiába végzett a pontrendszer szerint első helyen, Handó Tünde hirtelen érvénytelenné nyilvánította a pályázatot, mondván mégsem szükséges a táblabíróságon a meghirdetett, 68-as számú álláshely betöltésére. Nem sokkal később egy másik, a 83-as számú álláshelyre írtak ki pályázatot, megint Vasvári lett az első, Handó pedig megint ugyanazzal az indokkal érvénytelenítette a versenyt. Közben egy szegedi bírót kirendeltek szolgálatra a Fővárosi Ítélőtáblára. Ráadásul az egyik álláshelyet rövidesen újra meghirdették.

„Az, hogy az eredménytelenné nyilvánítás után egy hónapon belül egy új pályázatot írtak ki, egyértelműen alátámasztja a joggal való visszaélést”

– jelentette ki a hétfői ítéletet indokolva Horányi Cintia, a munkaügyi perben eljáró bírói tanács vezetője. Vasvári ügyvédje, Bodnár Zoltán a munkaügyi bíróságon leszögezte, Handónak három jogszerű választása lett volna a pályázat kapcsán:

  • Kinevezni Vasvárit.
  • Ha érvényteleníti a pályázatot, azt okszerűen, törvényes indokokkal alá kellett volna támasztania.
  • Ha pedig másik pályázót szeretett volna kinevezni, az Országos Bírói Tanácstól (OBT) kellett volna kérnie a pályázati rangsortól való eltérést.

Arra egyébként az eljárás során nem volt képes magyarázatot adni az OBH képviselője, hogy miért nem nyerhetett Vasvári.