Debrecen Hotels

Befejezte működését a NASA Van Allen-ikerszondáinak egyike

  2019 Júl 25 / #debrecen
Google ads
Google ads

Befejezte működését az amerikai űrkutatási hivatal 2012-ben felbocsátott Van Allen-ikerszondáinak egyike, a földi irányító központból július 19-én küldték el a bezárás parancsot a B űrszondának – jelentette be a NASA.

Az űrszondák feladata az volt, hogy soha nem látott részletességgel tanulmányozzák a Van Allen sugárzási övezetet. Eredetileg két évre tervezték missziójukat. A B űrszonda napelemei mostanra lemerültek. Mivel mérőműszereinek a működése a Naptól függött, és már nem képes arra, hogy napelemeit a Nap felé irányítsa, kikapcsolták az űrszondát.
A Van Allen B stabil, kör alakú pályán kering a Föld körül, és körülbelül 15 év múlva tér vissza a bolygó légkörébe és biztonságosan elég. A februárban végrehajtott pályamódosítása tette lehetővé, hogy ez megtörténjen, és az űrszonda ne váljon keringő űrhulladékká.

A Van Allen A várhatóan szeptember elejéig lesz képes normális üzemmódban működni a kutatók szerint.
A 2012. augusztus 30-án felbocsátott két űrszonda hét éven át páratlan adatokat gyűjtött a Föld két sugárzási övezetéről, amelyet Jams Van Allenről, az Iowai Egyetem fizikusáról neveztek el. Felfedeztek egy eddig ismeretlen, harmadik sugárzási övezet is a Föld körül. A korábbi megfigyelések alapján a Van Allen sugárzási övezetről ugyanis úgy tudták, hogy két vastag gyűrű, amely körülveszi a Földet, ezek elektromosan töltött részecskéket tartalmaznak, amelyeket a napszél hoz létre. Ez a harmadik gyűrű azonban a kutatók szerint ideiglenes, négy héten át tudták megfigyelni, mielőtt a Naplól érkező erős bolygóközi lökéshullám megsemmisítette.