Debrecen Hotels

Befejeződött a Pósa utcai egészségügyi központ komplex fejlesztése

  2018 Sze 18 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az Új Főnix Terv Gondoskodó város programjának keretein belül befejeződött a Pósa utcai egészségügyi központ épületének komplex felújítása. A beruházás során a Pósa utca 1. szám alatti, korábban iskolaként funkcionáló épület egy részét alakították át egészségügyi központtá.

A Kishegyesi úti rendelés átkerült a Pósa utcára

A városrészen az egészségügyi ellátás korábban a Kishegyesi út 158. szám alatti épületben üzemelt, mely meglehetősen korszerűtlennek bizonyult: a vizes blokkok felszereltsége elhasználódott és az elektromos-gépészeti rendszer is elöregedett. Ezért szükséges volt egy új, korszerű, az alapellátás feltételeit biztosító helyiség kialakítása.

A Pósa utcai egészségügyi központ fejlesztése

Az Új Főnix Terv Gondoskodó város programjában résztvevő fejlesztések közvetlen célja, hogy a debreceniek számára javuljanak az infrastrukturális feltételek, valamint az egészségügyi alapellátást nyújtó háziorvosi-, és házi gyermekorvosi szolgáltatók hatékonyabban tudjanak működni.

A projekt keretében a Pósa utca 1. szám alatti egykori iskolaként funkcionáló leromlott állapotú épület egy részét újították fel, melyben két háziorvosi, egy házi gyermekorvosi és három védőnői körzet működik. A háziorvosi körzetek lakosságszáma összesen 5705 fő, a praxisba bejelentkezettek száma 3695 fő. A napi betegforgalom átlagosan: 70-80 fő. A házi gyermekorvosi körzet ellátási területének lakosságszáma összesen 1225 fő, a praxisba bejelentkezett gyermekek száma 1248 fő.  A védőnők az elmúlt évben 646 főt gondoztak, melyből 78 fő volt az újszülött. 

A fejlesztés lehetővé tette az épület infrastruktúrájának korszerűsítését, a munkafeltételek javítását, a környezettudatosságot, az esélyegyenlőség elvének megvalósítását, az egészségügyi alapellátáshoz való akadálymentes hozzáférést.

A munkálatok 2018. januárjában kezdődtek és az elkészült rendelőbe az orvosok szeptember elején megkezdték a visszaköltözést és ma már a betegellátás is zajlik.

A beruházás során megtörtént az épület egy részének komplex felújítása, az eszközök beszerzése, valamint a Pósa utcai épület környezetének akadálymentesítése:

  • az energiahatékonyság elérése érdekében magas hőszigetelési követelményeknek megfelelően a régi nyílászárókat újakra cserélték,
  • teljes egészében felújították az épület belső tereit,
  • szigetelték a tetőt,
  • korszerűsítették a fűtési-, épületvillamossági-, és gépészeti hálózatokat,
  • napelemes rendszert telepítettek.
  • akadálymentesítették az épület külső- és belső tereit,
  • kialakították az eddig hiányzó, akadálymentes parkolóhelyet
  • új berendezési tárgyakat és orvosi eszközöket vásároltak,

Az épület korszerűsítése hozzájárul az energiatakarékos működtetéshez, csökken az épület fenntartási költsége. A napelemek felszerelésével, a megújuló energiaforrások használatával környezetvédelmi szempontok is érvényesülnek. Az új környezetnek köszönhetően korszerűbbé válik a betegellátás.

Az Új Főnix Terv Gondoskodó város programjában folytatódnak az orvosi ellátást érintő épületek felújítása. A 2017-ben tervezett 11 ingatlanfejlesztés közül már nyolc ingatlanban – összesen 48 körzetet érintően – befejeződtek a munkálatok. További két orvosi rendelő felújítása jelenleg is zajlik, míg egy tervezés alatt áll.

180918-posa-utcai-egeszsegugyi-kozpont-atado-SzD-KA_2 180918-posa-utcai-egeszsegugyi-kozpont-atado-SzD-KA_7 180918-posa-utcai-egeszsegugyi-kozpont-atado-SzD-KA_12 180918-posa-utcai-egeszsegugyi-kozpont-atado-SzD-KA_21 180918-posa-utcai-egeszsegugyi-kozpont-atado-SzD-KA_27 180918-posa-utcai-egeszsegugyi-kozpont-atado-SzD-KA_33 180918-posa-utcai-egeszsegugyi-kozpont-atado-SzD-KA_44 180918-posa-utcai-egeszsegugyi-kozpont-atado-SzD-KA_45 180918-posa-utcai-egeszsegugyi-kozpont-atado-SzD-KA_62 180918-posa-utcai-egeszsegugyi-kozpont-atado-SzD-KA_72 180918-posa-utcai-egeszsegugyi-kozpont-atado-SzD-KA_79 180918-posa-utcai-egeszsegugyi-kozpont-atado-SzD-KA_93