Debrecen Hotels

Befagyasztaná az iparkamara az önkormányzati adókat, fideszes polgármesternek sem tetszik az ötlet

  2020 nov 17 / #debrecen
Google ads
Google ads

Ágazattól függetlenül, a teljes mikro-, kis- és középvállalkozói szektor számára elengedné az iparűzési adót a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Az iparűzési adó elengedésére és a többi önkormányzati hatáskörbe tartozó adónem befagyasztására tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

– mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László. A kamara elnöke kiemelte: a könnyítés a teljes kis- és középvállalkozói szektorra érvényes lenne 2020-ra és 2021-re egyaránt.

Parragh most azt nyilatkozta: amellett, hogy két évre elengedik az iparűzési adót, még egy lépésre szükség van.

Javasoljuk emellett a kormánynak a további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását

– mondta.

Ide tartozik az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó és a kommunális adó is.

„A javaslatunk célja, hogy az önkormányzatok az iparűzési adóból származó bevételkiesését ne az egyéb adónemek emelésével pótolják” – tette hozzá Parragh.

A kamarai elnök javaslata egyelőre csak ötletnek számít, sem a ma a parlament elé kerülő 2021-es adócsomagban nincs benne, sem más jogszabály nem szól róla.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere nincs elragadtatva az ötlettől, közösségi oldalán így reagált:

Kérem, hagyja már békén a vállalkozások környezetét és a munkavállalóik életminőségét biztosító településeket! Ha kicsit hosszabban: értékelhető a szándék, hogy könnyítsenek a vállalkozások terhein, az pedig biztos, hogy a cégek terheit semmilyen iparűzési adóemeléssel nem szabad növelni a jelenlegi helyzetben.

A városvezető szerint a kamara javaslata a legnehezebb helyzetbe került gazdasági szereplőknek nem nyújt valós segítséget, mert egy válságidőszakban a valóban rosszul érintett cégek iparűzési adófizetési kötelezettsége automatikusan csökken.