Debrecen Hotels

Az UTE öt évre lemondott a címerrel kapcsolatos jogairól

  2019 Júl 27 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az Újpesti Torna Egylet az Újpest FC javára öt évre lemondott a címerrel kapcsolatos használati, értékesítési és hasznosítási jogairól.

A klub közösségi oldalán pénteken a bejelentés kapcsán a két éve tartó címervitával kapcsolatban kiemelte: legutóbbi tárgyalásukon “az Újpest FC hét pontból álló követeléscsomagot adott át az UTE-nak, amelyek közül hat pont nem köthető a címer visszaállításához, vagy volt köztük olyan is, amely nem tartozik az UTE hatáskörébe. A kérések közül egy pont azonban a címer használati jogainak térítésmentes átadásról szólt”.

Az UTE “az újpesti hagyományokat mindenek előtt szem előtt tartva, maximálisan azonosulva a szurkolói akarattal, valamint figyelembe véve a legmagasabb osztályban játszó újpesti labdarúgócsapat érdekeit” hozta meg döntését.
A klub hozzátette: döntésről levélben tájékoztatta az Újpest FC-t, amellyel szeretné a tárgyalásokat mielőbb lezárni. Az egyesületnél bíznak abban, hogy a labdarúgók a jövő héten kezdődő idényben új mezükben, de a “tradicionális címerben” futnak majd ki a pályára.

Az Újpest FC 2017. július 3-án mutatta be az új címert. A futballcsapat honlapja szerint a több ezer beküldött szurkolói voks alapján egyértelmű eredmény született a három szavazásra bocsátott tervezet között. A szurkolók ezután tüntetésen követelték a régi címer visszaállítását, az UTE pedig kisebbségi tulajdonosként nem járult hozzá a változtatáshoz. Az anyaegyesület felszólította a labdarúgóklub vezetőit, hogy azonnali hatállyal szüntessék meg a törvénysértő címerhasználatot, és már akkor jelezte, hogy ellenkező esetben “jogi úton védi meg az újpesti professzionális labdarúgás tradícióját”.

Az UTE bírósághoz fordult, ám első fokon elutasították a keresetét a személyiségi jogi perben. Másodfokon azonban 2017 decemberében az anyaegyesület számára kedvező döntés született. A bíróság azt mondta ki, hogy a futballklubnak vissza kell vonnia az új címert.

Az Újpest FC ekkor a Kúriához fordult, amely neki adott igazat, mivel indoklása szerint valamely önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet saját címerének saját döntésen alapuló megváltoztatása objektíve nem okozhatja egy attól elkülönült jogi személy jó hírnevének sérelmét.

Idén májusban az UTE jelezte, nem fogadja el a Kúria döntését, a közgyűlésen a küldöttek az egész UTE-család nevében egységesen felszólították az Újpest 1885 Kft. vezetését, hogy tisztelje a hagyományokat, álljon el a jogsértéstől és állítsa vissza a hagyományos címert. A tárgyalások két hete folytatódtak, de megegyezés nem született. Azóta a felek honlapokon közzétett állásfoglalásokkal számolnak be a fejleményekről.