Debrecen Hotels

Az üldözött keresztények javára indított gyűjtést a magyar katolikus egyház

  2018 Sze 06 / #debrecen
Google ads
Google ads

Karácsonyig tartó gyűjtést hirdet az üldözött keresztények javára a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) – közölte Tóth Tamás, az MKPK titkára a testület őszi rendes tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.

Tóth Tamás elmondta: a felajánlásokat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 11100104-18181490-14000003-es bankszámlaszámára várják. Megjegyezte: két évvel ezelőtt már tartott hasonló gyűjtést a magyar katolikus egyház, akkor 126 millió forint adomány gyűlt össze.

Az MKPK titkára beszámolt arról, hogy a testület tanácskozásán részt vett Michael August Blume érsek, Magyarország új apostoli nunciusa, aki átadta a konferenciának szóló megbízólevelét Veres András győri megyés püspöknek, az MKPK elnökének.
A püspökök elbúcsúztatták Várszegi Asztrik püspököt, aki huszonhét év pannonhalmi főapáti szolgálat után tavasszal vonult nyugdíjba – ismertette Tóth Tamás.

Kitért arra, hogy a jövőben a katolikus szeretetszolgálat és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködik a szociális vezetőképzésben.

A püspökök döntöttek arról, hogy a magyar katolikus egyház is csatlakozik a németországi kezdeményezéshez, amelynek keretében október 18-án világszerte gyermekek imádkozzák együtt a rózsafűzért a világ egységéért és békéjéért – mondta az MKPK titkára.

A tanácskozáson Cserháti Ferenc püspök ismertette az 1+1 Misszió elnevezésű projekt előkészítő feladatait. A program célja, hogy – a magyar állam megígért támogatásával és civilek bevonásával – biztosítsa a külföldön élő magyarok lelkipásztori ellátását. A konkrét lehetőségek felmérésére október 12. és 14. között konferenciát szerveznek Esztergomban.
Tóth Tamás hozzátette: az elmúlt évtizedekben megváltozott a külföldön élő magyarok ellátásának feladata, ugyanakkor az egyháznak fontos nemzetmegtartó szerepe lehet, és a magyar katolikus egyház nem mondhat le a külföldön élők hitbeli neveléséről.

Az MKPK tanácskozásán Fábry Kornél, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) főtitkára ismertette a 2020-as budapesti eseményre előkészítő őszi programokat. Szeptember 15-én, a budapesti MOM Sportközpontban rendezik meg a Forráspont ifjúsági eucharisztikus napot, november 24-én nemzetközi szentségimádást szerveznek, november 27. és 29. között pedig eucharisztikus tudományos konferenciát tartanak az esztergomi Szent Adalbert Központban – ismertette Tóth Tamás. Hozzáfűzte: idén ősszel is megszervezik a Katolikus Kulturális Hetek programsorozatot, amelynek ez évi mottója: “Az Eucharisztia az Egyház életének forrása”.