Debrecen Hotels

Az osztrák kancellár Macedónia nevének megváltoztatása mellett állt ki

  2018 Sze 07 / #debrecen
Google ads
Google ads

Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken Szkopjéban arra buzdította a macedón állampolgárokat, hogy szeptember 30-án vegyenek részt a Macedónia nevének megváltoztatásáról tartandó népszavazáson, és támogassák az ország nevének megváltoztatásáról Görögországgal kötött egyezményt.

Az EU soros elnökségét betöltő Ausztria kancellárja hangsúlyozta: azzal, hogy a névváltoztatásra igennel felelnek, az európai uniós tagságra is igennel válaszolnak.
“Az Európai Unió nem lehet teljes Macedónia és a nyugat-balkáni térség országai nélkül” – szögezte le Sebastian Kurz.

Zoran Zaev macedón miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón megköszönte az osztrák kancellár támogatását, és hozzátette: Kurz látogatása egyben azt is jelzi, hogy Macedónia visszatért az európai útra.

A kormányfő szerint sikeres lesz a szeptember 30-i népszavazás, és országa hamarosan a NATO és az EU tagjává válhat. Ezt megelőzően azonban a nyugat-balkáni országnak minden hivatalos intézkedést meg kell tennie a névváltoztatással kapcsolatban, vagyis sikeres kell, hogy legyen az ország nevének megváltoztatásáról szóló népszavazás, módosítani kell az alkotmányt az új névnek megfelelően és a görög parlamentnek is ratifikálnia kell a júliusban megkötött görög-macedón egyezményt.

A névvita 1991 óta folyt Macedónia és Görögország között, azóta, hogy Macedónia függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő. Ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját. Az ország így a nemzetközi dokumentumokban eddig a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselte, alkotmányában azonban nem szerepelt a Jugoszláviára történő utalás. Macedónia az új névvel, Észak-Macedóniával egyértelművé teszi, hogy nem tart igényt az észak-görögországi területre.