Debrecen Hotels

Az olasz belügyminiszter sajnálja, hogy nem toloncolhatja ki az országában élő romákat

  2018 jún 19 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az Olaszországban élő romák összeszámlása mellett foglalt állást az olasz belügyminiszter.
Matteo Salvini , a Liga kormánypár politikusa – aki egyben miniszterelnök-helyettes is – a Telelombardia nevű televíziónak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy az általa javasolt összeszámlálással a romák helyzetéről kíván képet nyerni.
“Képet akarunk alkotni a helyzetről. Az Olaszországban illegálisan élő külföldieket – a származási országaikkal kötött megállapodásoknak köszönhetően – ki fogják toloncolni. Sajnos az olaszországi romákat itt kell tartanunk” – jegyezte meg Salvini, aki szerint az intézkedést lehetne “személyek regisztrációjának” vagy akár “pillanatfelvételnek” is nevezni.

A belügyminiszter kijelentése – mint a hírügynökségek jelentették – felháborodást váltott ki. A balközép La Repubblica napilap “sokkolónak” nevezte a nyilatkozatot, amire Salvini a Twitteren így válaszolt: “Valaki sokkról beszél”. “Miért? Én is azokra a szegény gyermekekre is gondolok, akiket tolvajlásra és törvénytelenségekre neveltek ” – tette hozzá.

Az ANSA olasz hírügynökség idézte Carlo Stasollát, a roma jogokért is síkra szálló Associazione 21 Luglio egyesület elnökét, aki úgy fogalmazott: ” úgy tünik, a belügyminiszter, nem tudja, hogy Olaszországban tilos etnikai alapon népszámlálást végrehajtani”.

Az olaszországi romák helyzete a nagyvárosokban már régóta politikai viták tárgya. Jobboldali politikusok egyebek mellett azt hangoztatják, hogy egyetlen európai országban sem tűrik el a hevenyészett cigánytáborokat és roma kisgyerekek kéregetését csak az olasz nagyvárosokban. Sok cigánycsalád összetákolt telepeken él, ezek többnyire lakókonténerek vagy fából ácsolt viskók mellékhelység nélkül. A romagyerekeket gyakran bűnszervezetek “alkalmazzák” zsebtolvajokként az üdülővárosokban.

Olaszországban 180 ezer roma él, összesen a lakosság 0,25 százalékát teszik ki, ami jóval alacsonyabb arány Görögországhoz, Spanyolországhoz vagy Franciaországhoz képest. A kisebbség mintegy 8000 tagja él Rómában, hozzávetőleg a felük hevenyészett telepeken.

Emberi jogvédők és egyházi szervezetek jobb integrációs politikát követelnek a cigányság számára az olasz kormánytól. ől. A katolikus egyház biztonságos szálláshelyek mellett oktatási lehetőségeket sürget a kiskorúak számára, hangsúlyozza továbbá, hogy el kell oszlatni a cigánytelepek közelében lévő negyedek lakóinak félelmeit a romáktól mégpedig olymódon, hogy jobban informálják őket a kisebbség mindennapjairól.