Az év végén is élénk maradt az ingatlanpiac tavaly

2018.01.09

Tavaly decemberben is élénk maradt az ingatlanpiac, mivel a korábbi évekhez képest csekélyebb volt az év végi visszaesés, az adásvételek száma 2017-ben a Duna House becslése szerint meghaladta a tavaly előtti értéket.

Az ingatlanközvetítő cég a kedden közölt összefoglalójában 148 896-ra becsüli a tavalyi ingatlantranzakciók számát, míg 2016-ban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 146 302 adásvétel volt. A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent elemzés kiemeli, hogy a kereslet a korábbi évekhez képest kevésbé ingadozott: a mérsékeltebb szezonális visszaesés miatt az adásvételek száma decemberben 6 százalékkal meghaladta az előző évit, az utolsó negyedévben pedig 10 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához képest.
A saját értékesítések alapján a legmagasabb – használt téglalakásoknál 514 ezer forintos – négyzetméterárakat 2017 második felében is a fővárosban regisztrálták, a vidéki régiók közül Veszprém megye volt a legdrágább 367 ezer forinttal. Az átlagos négyzetméterár Budapest 5. kerületében volt a legmagasabb, 788 ezer forint a Duna House eladásai alapján. Tégla építésű lakást Békés és Tolna megyében lehet a legkedvezőbb áron, négyzetméterenként 155 ezer és 159 ezer forintért venni, míg a fővárosban a 19. és 21. kerület a legolcsóbb.
A panellakások négyzetméterárának területi megoszlása is hasonló volt: a főváros után Veszprém megye a második 347 ezer forinttal, Tolna és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében viszont nem érte el a 150 ezer forintot – írták.

Az az alku mértéke a tavalyi második fél évben a fővárosban sehol nem volt magasabb 5 százaléknál, számos kerületben csupán 2-3 százalékot lehetett az eladási árból lealkudni. Vas és Veszprém megyében 4 százalék volt, másutt viszont nem ment 5 százalék alá az alku mértéke. A legnagyobb, átlagosan 8 százalékos alkura Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt lehetőség a Duna House szerint.

Budapesten és országosan is 40-60 négyzetméter közötti lakásokat vásároltak a legtöbben, de a fővárosban az összes vevő csaknem egyharmada 40 millió forintnál többet fizetett, míg vidéken majdnem kétharmaduk 5 és 15 millió forint között vett ingatlant – olvasható az elemzésben.

az eredeti hír itt elérhető