Az Európai Unió egy évvel meghosszabbította a Fehéroroszország elleni szankciókat

2019.02.25

Egy évvel meghosszabbította a Fehéroroszország ellen elrendelt, még hatályban lévő szankciókat hétfőn az Európai Unió.

Az EU 2016-ban eltörölte a Minszk elleni korlátozások többségét, négy személy ellen azonban hatályban maradtak a vagyonbefagyasztást, valamint beutazási tilalmat tartalmazó büntetőintézkedések, illetve érvényben maradt az uniós fegyverembargó is. Ezeknek a hatályát tolta ki most 2020. február 28-ig az Európai Unió Tanácsa.

A négy érintett személy két ellenzéki politikus, egy üzletember és egy újságíró közel húsz évvel ezelőtti, máig nem tisztázott eltűnésével hozható összefüggésbe.

A korlátozásokat továbbra sem kell alkalmazni a biatlonfelszerelések, továbbá korlátozott mennyiségben bizonyos sportpuskák és sportpisztolyok exportjára.

Az EU eredetileg 2004-ben rendelt el korlátozó intézkedéseket Fehéroroszországgal szemben a fent említett személyek eltűnésével kapcsolatban, majd később további szankciókat is elfogadtak a nemzetközi választási és emberi jogi normák megsértése, a civil társadalom és az ellenzék elnyomása miatt.

Az Európai Unió azután döntött a szankciók többségének eltörlése mellett, hogy a korábbiaknál átláthatóbb módon, nyugodt légkörben tartottak elnökválasztást 2015 októberében Fehéroroszországban, és szabadon engedtek hat politikai foglyot.

az eredeti hír itt elérhető