Az Európai Parlament támogatja a természeti katasztrófák kezelését célzó RescEU rendszer létrehozását

2019.02.12

Megszavazta a természeti katasztrófák kezelését célzó, RescEU nevű rendszer létrehozását kedden az Európai Parlament, hogy gyorsabbá és hatékonyabbá váljon az árvizek, erdőtüzek, földrengések vagy járványok sújtotta országok támogatása.

A strasbourgi plenáris ülésen csaknem ellenszavazat nélkül jóváhagyott tervezet az Európai Unió katasztrófavédelmi rendszerét hivatott erősíteni az erőforrások hatékonyabb megosztása által.

A RescEU csak kiegészíti, nem pedig helyettesíti a nemzeti katasztrófavédelmet, csakis akkor lép közbe, ha egy adott tagállamnak már nem áll elegendő erőforrás rendelkezésére a helyzet kezelésére.

A cél az, hogy ne ismétlődhessen meg a 2017-es portugáliai és a 2018-as görögországi katasztrófa. Az életmentéshez hatékony eszközökre van szükség. A munka során a szolidaritás és az európaiak biztonságának megőrzése volt a vezérelvünk” – mondta Elisabetta Gardini néppárti jelentéstevő.

Az új szabályok a tagállami szakminiszterekből álló tanács végső jóváhagyását követően lépnek életbe.
A RescEU költségeit és kapacitásait teljes mértékben közösségi finanszírozásból fogják fedezni, és az Európai Bizottság dönt majd az eszközök bevetéséről.

A jelenlegi európai polgári védelmi mechanizmus magában foglal minden uniós tagállamot, illetve számos más résztvevő harmadik országot is, nevezetesen Izlandot, Norvégiát, Szerbiát, Macedóniát, Montenegrót és Törökországot. A RescEU így kiterjed majd ezekre az országokra is.

az eredeti hír itt elérhető