Debrecen Hotels

Az Európai Bizottság további biztonságerősítő javaslatok elfogadását sürgeti

  2018 dec 11 / #debrecen
Google ads
Google ads

A biztonsági kezdeményezések terén megfelelő előrelépés tapasztalható az Európai Unióban, de további erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy még a tavasszal esedékes európai parlamenti választások előtt megegyezés szülessen a még függőben lévő biztonsági javaslatokról – közölte Julian King kedden Strasbourgban.

Az Európai Bizottságnak a terrorizmus, a szervezett- és a kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásáért felelős biztosa az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a biztonsági unióról készült jelentést ismertetve elmondta, az online terrorista tartalmak elleni küzdelemre vonatkozóan az uniós bizottság készen áll megállapodásra jutni az Európai Parlamenttel.

Mint elmondta, a következő napokban a bizottság véglegesíti a bűnüldözési adatbázisok korszerűsítéséről szóló megállapodást, ezen túlmenően fokozza a közös erőfeszítéseket a félretájékoztatás és a közelgő európai választásokat fenyegető más veszélyek vonatkozásában.

“A biztonsági unió kiépítése kiemelt feladat” – húzta alá.

“Nem tűr halasztást az EU biztonsági, migrációs és határigazgatási információs rendszereinek összekapcsolása, de az Európai Határ- és Parti Őrség megerősítésére, valamint a terrorista internetes tartalmak eltávolítására és az elektronikus bizonyítékokhoz való határon átnyúló hozzáférés javítása sem” – közölte Julian King.

Az uniós bizottság felszólította a tagállamokat, hogy sürgősen ültessék át jogrendjükbe az utas-nyilvántartás adatállományára, a terrorizmus elleni küzdelemre, a kiberbiztonságra, a fegyverekhez való hozzáférésre, a pénzmosás elleni küzdelemre, valamint az adatvédelemre vonatkozó uniós szabályokat.

Az uniós biztos elmondta, a bizottság 5 millió eurót bocsátott rendelkezésre a Belső Biztonsági Alap (BBA) keretében, hogy mozgósítsa a helyi közösségeket és a fiatalokat a radikalizálódással szemben, valamint 12 millió eurót a civil társadalom szerepvállalását támogató program keretében a terrorizmus elleni online propaganda megerősítése céljából.