Debrecen Hotels

Az Európai Bizottság “rendezetlen” kilépés esetén is vízummentességet adna a briteknek

  2018 nov 13 / #debrecen
Google ads
Google ads

Készenléti terveket tett közzé az Egyesült Királyság “rendezetlen” uniós kilépése esetére kedden az Európai Bizottság, ezek értelmében megmaradna a brit állampolgárok vízummentessége, amennyiben teljesül a kölcsönösség előfeltétele.

A brit állampolgárok félévente legfeljebb 90 napot vízummentesen tartózkodhatnának a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagországaiban. A tervezet az úgynevezett “kemény Brexit” esetén a szigetország 2019. március 29-i kiválásának másnapján lépne hatályba, ha pedig mégis sikerülne egyezségre jutni, akkor az átmeneti időszakot követően.

A bizottság rámutatott, hogy ennek előfeltétele a teljes kölcsönösség a britek részéről minden EU-tagállam vonatkozásában.

A javaslatot még jóvá kell hagynia az uniós társjogalkotó szerveknek: a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek.

Közzétettek emellett egy 30 oldalas dokumentumot, amelyben pontról-pontra részletezték, hogy milyen változások várhatók “kemény Brexit” esetén az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti utazás során. Az EU külső határain be- és kilépéskor is ellenőrzésekre, a szigetországból érkezők termékek esetében vámvizsgálatokra kell készülni. Az addig érvényes brit vezetői engedélyeket és állatútleveket nem fogják automatikusan elismerni mindegyik uniós tagállamban. A britek nem használhatják majd az elsőbbségi EU-s sorokat a repülőtereken, ráadásul csak korlátozottan vihetnek be dohánytermékeket és alkoholos italokat az unióba, a csomagjaikat pedig a vámtisztek átkutathatják. A brit szolgáltatókra nem lesznek érvényesek többé a roamingdíjak eltörlésére vonatkozó uniós szabályok, ahogyan például a légi utasok jogait garantáló, járattörlés vagy késés esetén kártérítést előíró uniós rendeletek sem fognak vonatkozni a brit légitársaságok Egyesült Királyságból érkező járataira.

Egyes szakértők szerint a brüsszeli testület ezen készenléti tervekkel is fokozni kívánja a nyomást a brit kormányon, hogy sikerüljön kimozdítani a holtpontról a megrekedt tárgyalásokat.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke hangsúlyozta, hogy ugyan az EU rendezett kiválást szeretne, és keményen dolgozik is érte, fontos felkészülni minden eshetőségre.

Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke kedden leszögezte: a brit kilépés “tragédia, történelmi hiba”, ugyanakkor semmiképpen nem akarják megbüntetni az Egyesült Királyságot a döntése miatt, épp ellenkezőleg, a legtöbbet kell kihozni a lehetőségekből mindkét oldal számára.

Politikusi nyilatkozatok szerint már végső szakaszukba értek a tárgyalások a felek között, kizárólag az ír-északír határellenőrzés kérdése vár még megoldásra, de ezt az ügyet már hónapok óta nem sikerül rendezni.