Az Európai Bizottság intézkedéseket terjesztett elő az aszálykárok csökkentésére

2018.08.31

Az Európai Bizottság intézkedéseket terjesztett elő a nyári szárazság által sújtott területeken gazdálkodó mezőgazdasági termelők nehézségeinek csökkentése és a takarmányhiány elkerülése érdekében – közölte az uniós bizottság csütörtökön.

A tájékoztatás szerint az agrárágazatnak szánt gyakorlati segítség célja, hogy a termelők elegendő takarmányt tudjanak biztosítani az állatállományuk számára, a nagy nyári szárazság miatt ugyanis ez jelenti az egyik legnagyobb kihívást az aszályos területeken.

Az uniós bizottság azt is javasolta, hogy bizonyos esetekben a gazdálkodók mentesüljenek egyes jogszabályi rendelkezések alkalmazásának kötelezettsége alól.

A bejelentett javaslatok értelmében a rendes körülmények között ősszel elvetett, téli betakarítás vagy legeltetés céljára termelt növényeket a gazdálkodók takarmánytermelés vagy legeltetés céljából köztes növénykultúraként kezelhetnék. Ezt a jelenlegi szabályok nem teszik lehetővé. A köztes növénykultúrákat a gazdák legeltetés, illetve takarmánytermelés céljából tiszta növénykultúraként vethetnék el, nem pedig keverve, ahogy azt a hatályos jogszabályok előírják. A köztes növénykultúrák esetében lehetőség lenne a nyolchetes időszak lerövidítésére annak érdekében, hogy betakarításukat követően a szántóföldi növényeket termelő gazdálkodók elvethessék a téli növénykultúrákat.

A bizottság további előterjesztése értelmében a mezőgazdasági termelők december helyett már október közepén hozzájuthatnak az őket megillető közvetlen kifizetéseknek akár a 70, a vidékfejlesztési program keretében biztosított kifizetéseknek pedig akár a 85 százalékához is, hogy javuljon pénzforgalmi helyzetük.

A javaslatokat a bizottság benyújtotta a tagállamoknak is. Megszavazásukra várhatóan a következő napokban, hivatalos elfogadásukra pedig szeptemberben kerül majd sor. Az intézkedéseket visszamenőleges hatállyal lehet majd alkalmazni – közölték.

az eredeti hír itt elérhető