Debrecen Hotels

Az Európai Bizottság folytatja a felkészülést az esetleges rendezetlen kiválásra

  2018 dec 06 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az Európai Bizottság folytatja a vészhelyzeti felkészülést arra az esetre, ha a brit parlament elutasítja az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséről szóló szerződést és inkább a rendezetlen kiválás mellett dönt – közölte szerdán a brüsszeli testület egyik magas rangú tagja.

“Látnunk kell, hogy milyen eredménnyel zárul az ügy a londoni parlamentben. Megállapodásra készülünk, megegyeztünk a brit kormánnyal és gondoskodtunk arról, hogy ez a szerződés végrehajtható is legyen. Ezzel párhuzamosan azonban készenléti terveket is kidolgoztunk” – jelentette ki sajtóértekezletén Valdis Dombrovskis euróért és szociális párbeszédért felelős alelnök.

A brit parlament alsóháza jövő kedden szavaz a kormány és az Európai Unió által elért Brexit-megállapodásról, azonban szakértők szerint az egyezmény elfogadása a jelenlegi erőviszonyok alapján egyelőre teljesen valószínűtlennek tűnik.

A szigetország kilépésének feltételrendszeréről több mint másfél éven át tartó, rendkívül bonyolult, sokszor kilátástalannak tűnő tárgyalások után sikerült végül megállapodni november végén. A felek megerősítették, hogy ez a lehető legjobb és egyben az egyetlen lehetséges megállapodás, és kizárták az újratárgyalás lehetőségét.
Névtelenséget kérő uniós tisztségviselők eközben arról számoltak be, hogy amennyiben Londonban mindössze kis szavazatkülönbséggel utasítják el majd a szerződést, akkor az EU megpróbálhat segíteni az esetleges második voksolás sikerre vitelében.

Például újabb dokumentumokban tisztáznák a megállapodás működését, de apróbb, “kozmetikai” változtatások is elképzelhetők a jövőbeli EU-brit kapcsolatrendszerről szóló, már elfogadott politikai nyilatkozat szövegében, vagy több időt adhatnak Theresa May kormányfőnek.

Leszögezték ugyanakkor, hogy a kiválási megállapodáshoz már semmilyen formában nem nyúlnak hozzá, nem “nyitják ki Pandora szelencéjét”.

Elemzők szerint sok múlik majd a várható elutasítást követő piaci reakciókon is. Ha a font komoly nyomás alá kerül, akkor nő az esélye annak, hogy a törvényhozás második próbálkozásra elfogadja a szerződést.
Mindazonáltal ha leszavazzák az egyezséget, akkor “Brexit-válságüléssé” alakulhat át az uniós vezetők jövő csütörtökön kezdődő csúcstalálkozója.