Debrecen Hotels

Az EU új stratégiát javasol az Európa és Ázsia közötti összeköttetések javításáért

  2018 Sze 19 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az Európai Bizottság új és átfogó stratégiáját javasol az Európa és Ázsia közötti közlekedési, energetikai és a digitális infrastrukturális hálózatok javítására – közölte Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán.

A főképviselő elmondta, az unió a közlekedési összeköttetések, valamint a digitális hálózatok kiépítése mellett emberi kapcsolatok elmélyítését javasolja. Az energiahálózat összekapcsoltságát kívánja javítani ázsiai országokkal és szervezetekkel, valamint fenntartható finanszírozást kíván előmozdítani különböző pénzügyi eszközök alkalmazásával.
Mint elmondta, az összeköttetések javítása növeli a társadalmak és a régiók ellenálló képességét, ösztönzi a kereskedelmet, előmozdítja a szabályokon alapuló nemzetközi rend térnyerését, és utat nyit a fenntarthatóbb, alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő megteremtéséhez.

Mogherini a javaslat bemutatását követően tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, az uniós intézkedés nem válasz Kína politikájára. Nem reakció egy másik kezdeményezésre, “az Európai Unió javaslatait, politikáját és azok menetrendjét nem másokhoz viszonyítva határozza meg” – fogalmazott a főképviselő.

Violeta Bulc közlekedésügyi biztos elmondta, a stratégia nem határoz meg konkrét költségevetést, az uniós bizottság a kezdetben ugyanakkor a befektetők számára biztosítékot jelentő, mintegy 60 milliárd eurós alapra kíván támaszkodni.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a javaslatokat a következőkben az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa tárgyalja, valamint az Ázsia-Európa találkozó (ASEM) soron következő csúcstalálkozóján is megvitatják, melynek Brüsszel ad majd otthont október 18-19-én.