Debrecen Hotels

Az első világháború befejezésére emlékeznek Debrecenben

  2018 okt 01 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az első világháború befejezésének centenáriuma alkalmából konferenciát, ünnepségeket és egyéb programokat szervez a hajdú-bihari és a debreceni önkormányzat, az 5. Bocskai István Lövészdandár, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár és a Debreceni Egyetem – jelentették be a szervezők hétfőn sajtótájékoztatón, a megyeházán.

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke elmondta: november 5-én a megyeházán egész napos konferenciával, illetve kiállítás megnyitásával emlékeznek meg az első világháború eseményeiről, következményeiről, a hősi halált halt magyar katonákról és a polgári áldozatokról.

A megemlékezéssorozat keretében adják át a középiskolásoknak meghirdetett, A Nagy Háború című filmpályázat díjait is – tette hozzá.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere megemlítette, hogy a városi önkormányzat a közös megemlékezéseken túl október 25-én emléktáblát állít az egykori doberdói harctéren, az olaszországi Visintiniben található magyar kápolnánál.

“Száz éve itt harcoltak a debreceni 39-es császári és királyi gyalogezred, a Debrecenből és a Hajdúságból feltöltött 3-as honvédezred katonái, valamint székesfehérvári, szegedi, budapesti és nagyváradi katonák. A megemlékezésen a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat, a debreceni Bocskai dandár és az említett települések képviselői is jelen lesznek”

– fűzte hozzá.

Komolay Szabolcs emlékeztetett rá, hogy a Honvédelmi Minisztérium kezdeményezésére a 100. évforduló kapcsán az ország területén lévő első világháborús emlékműveket, katonasírokat felújították, illetve felújítják.

Ennek keretében Debrecen mintaprojektet hozott létre a Hősök Temetőjének felújításával, az ott nyugvó katonákhoz méltó emlékparkká alakításával. A parkot november 11-én adják át – jegyezte meg az alpolgármester.

Ruszin Romulusz dandártábornok, az 5. számú Bocskai István Lövészdandár parancsnoka azt mondta, a katonáknak fontosak a hőseik, erőt adnak nekik és a társadalomnak.
A dandár harminc egykori neves debreceni polgár életét dolgozta fel, aki katonaként vett részt az első világháborúban. Az “egyperces történeteket” október 5. és november 5. között naponta teszik közé az alakulat internetes oldalán – mondta a tábornok.

Fotó: Kiss Annamarie