Debrecen Hotels

Az amerikai igazságügyi miniszter bejelentette a szövetségi halálbüntetések végrehajtását

  2019 Júl 25 / #debrecen
Google ads
Google ads

Ismét végrehajtják a szövetségi bíróságokon hozott halálbüntetéseket – jelentette be William Barr amerikai igazságügyi miniszter csütörtökön.

Közleményében a tárcavezető közölte: utasítást adott öt, halálra ítélt bűnöző kivégzési dátumának kijelölésére. Amennyiben az ítéleteket végrehajtják, 2003 óta először hajtanak majd végre szövetségi bíróságokon hozott halálos ítéleteket.

A kivégzésre várók között van egy fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport tagja, aki háromtagú családot gyilkolt meg, egy nagyanyját halálra késelő férfi és egy 16 éves lányt megerőszakoló, majd meggyilkoló férfi.

“A kongresszus egyértelműen felhatalmazást adott a halálbüntetésre, amelyet a kongresszus mindkét házában megszavaztak a nép által választott törvényhozók, és aláírt az elnök” – olvasható William Barr közleményében, amelyben a miniszter leszögezte, hogy ezt a büntetést a leggonoszabb bűnözőkre szabják ki. Mint fogalmazott: döntésével a minisztérium “tiszteletben tartja a jogállamot és az áldozatokat, valamint családtagjaikat”.

Az elmúlt években – miután az igazságügyi minisztérium a szövetségi gyógyszerfelügyelet (FDA) kérésére vizsgálni kezdte a kivégzéseknél alkalmazott szereket – több tagállamban is felfüggesztették a halálos ítéletek végrehajtását. A tárca illetékes hivatala azonban úgy döntött, hogy az FDA-nek nincs hatásköre az alkalmazott szereket illetően.