Debrecen Hotels

Aszfaltozott utat kapnak a szepesiek

  2018 Sze 03 / #debrecen
Google ads
Google ads

A korábbi vállalást túlteljesítve aszfaltburkolatú utat épít a Sárga-dűlő és a Vértesi út között a debreceni önkormányzat. Így a Szepes városrészben élő családok a korábbinál is gyorsabban és biztonságosabban tudnak autón és kerékpáron eljutni a belvárosba.

A Budapest – Záhony közötti 100-as vasúti vonal felújítása a nyári időszakban érte el az Ebes – Debrecen végállomás közötti szakaszt. A korszerűsítés miatt augusztus végétől november közepéig szakaszosan lezárják a hajdúszováti úti és a szenyvíztelepi vasúti átkelőt. Ez a korlátozás nehéz helyzetbe hozza a Szepes városrészben élő csaknem 300 embert. A településrészen ugyanis sem óvoda, sem iskola, sem bolt nem működik, mindent a városból kell beszerezni. A felújítás idején csak Ebes felé kerülve tudtak volna Debrecenbe jutni a szepesiek.

180903-szepes-utepites-MJ_15

A NIF Zrt 2018. augusztus 23-án, egy nappal a lezárások előtt tájékoztatta a debreceni önkormányzatot és az érintett lakosokat arról, hogy a 100-as vasúti pálya Ebes és Debrecen vasútállomás közötti átépítése miatt 2018. augusztus 24-én lezárja a 4805. számú hajdúszováti úti és az úgynevezett szennyvíztelepi úti vasúti átkelőt.

180903-szepes-utepites-MJ_5

Papp László polgármester, Pósán László országgyűlési és Szabó Gyula önkormányzati képviselő javaslatára a debreceni önkormányzat azonnali egyeztetésre hívta a beruházó állami NIF Zrt, a kivitelező és a Magyar Közút képviselőit 2018. augusztus 24-én. A megbeszélés után azt a döntést hozták a debreceni képviselők, hogy az önkormányzat saját költségén haladéktalanul kezdje el a Sárga-dűlőt az AKSD Kft Vértesi úti telephelyével összekötő csaknem 900 méteres földút stabilizálását oly módon, hogy az alkalmas legyen mind a személyi közlekedésre, mind a közösségi közlekedés számára. Így a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza a városrészben élők számára a vasúti átkelők lezárása.

A kivitelezés már másnap, 2018. augusztus 25-én, szombaton elindult. A múlt hét végén a debreceni képviselők kezdeményezésére az önkormányzat változtatott korábbi vállalásán: nem csak stabilizálja a földutat, hanem 6 méter szélességben aszfaltburkolatot kap a 900 méteres út. Így az esős időszakban is biztonságosan és a korábbinál gyorsabban el tudnak jutni a szepesiek a városba. Az új szilárd burkolatú út – az időjárástól függően – 2018. szeptember 5-én, szerdán elkészül és átadható a forgalomnak.