Debrecen Hotels

Árgus szemekkel figyelik a debreceni zebrákat

  2018 feb 12 / #debrecen
Google ads
Google ads

A debreceni rendőrök a gyalogos-átkelőhelyeken visszatérő ellenőrzéseket tartanak a reggeli és délutáni csúcsforgalomban.

Debrecenben az elmúlt időszakban – a megváltozott látási és időjárási viszonyok eredményeként – a gyalogos-átkelőhelyeken több baleset történt. A Debreceni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a baleseti helyzetet értékelte, amelynek alapján az elmúlt hetekben a jelentős forgalmú jelzőlámpás és jelzőlámpával nem rendelkező gyalogos-átkelőhelyeken visszatérő ellenőrzéseket tartottak a reggeli és délutáni csúcsforgalomban. A cél elsősorban a segítő szándékú figyelemfelhívás volt ebben az időszakban.

A rendőrség ezúton is felhívja a figyelmet, hogy a gyalogosbalesetek a közlekedési szabályok betartásával és több odafigyeléssel megelőzhetők!

Az elmúlt évek rendőri tapasztalatai és a baleseti statisztikai adatok egyértelműen azt mutatják, hogy őszi és téli hónapokban sajnálatos módon sok gyalogost ütnek el járművel a hazai közutakon.

Gyakorlatilag valamennyi gyalogoselütésről elmondható, hogy annak hátterében valamilyen emberi hiba áll (gyorshajtás, elsőbbség meg nem adása, figyelmetlenség), és ez egyben azt is jelenti, hogy ezek a többnyire súlyos balesetek szabálykövető magatartással, az emberi hibák kiküszöbölésével megelőzhetőek.

A gyalogosok és kerékpárosok a közúti közlekedés legvédtelenebb és legsérülékenyebb résztvevői, elütésük során gyakorlatilag kivétel nélkül személyi sérülés következik be, és csak annak súlyossága a kérdés. Ez a különös sérülékenység indokolja, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk. Minden közlekedőben, járművezetőben tudatosuljanak azok a kockázatok, melyek a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedését jellemzik ebben az időszakban!

6 tanács a gyalogosbalesetek megelőzése érdekében:

1. Vezessünk körültekintőbben, óvatosabban és lassabban!

2. Tartsuk mindig tisztán a gépjármű fényszóróit, világító eszközeit, valamint szélvédőit és cseréljük le az elöregedett ablaktörlő lapátot!

3. A belső párásodás megszüntetése nélkül soha ne induljunk útnak!

4. Számoljunk mindig azzal, hogy a jármű féktávolsága a hőmérséklet, a leesett csapadék és az útviszonyok függvényében akár jelentős mértékben is megnőhet, és ez meghatározó lehet abban, hogy a baleset elkerülhető, vagy sem!

5. Akkor is késedelem nélkül reagáljunk az adott közlekedési szituációra, ha a gyalogos esetleg figyelmetlenül, vagy szabálytalanul, nem elsőbbségi helyzetben kíván áthaladni az úttesten!

6. A gyerekek (akik az átlagosnál óvatlanabbak és kevésbé kiszámíthatóan közlekednek), valamint a többnyire lassabban, bizonytalanabbul haladó idősebbek különös odafigyelést igényelnek.