Debrecen Hotels

Alto Adigéban a lakosság kevesebb mint egy százaléka bizonyult pozitívnak a tömeges tesztelésen

  2020 nov 22 / #debrecen
Google ads
Google ads

A több mint félmilliós, észak-olaszországi Alto Adige (Dél-Tirol) lakosainak 63,9 százaléka vett részt a péntektől vasárnapig tartó koronavírus-tesztelésen, amelyen a résztvevők 0,9 százaléka bizonyult tünetmentes pozitívnak – jelentették az olasz hírügynökségek.

A vasárnap hat órakor lezárult tesztelésen a több mint 536 ezer lakosból több mint 343 ezren vettek részt. A szűrt személyekből 3185-en bizonyultak pozitívnak.

A tünetmentes pozitívak felkutatására indított tömeges szűrésre ötéves kortól várták a tartomány lakosait a térség 116 önkormányzatában. A részvételi arányt az egészségügyi hatóságok eredményesnek értékelték annak ellenére, hogy alatta maradt a kezdetben célként kitűzött hetven százaléknak. A tesztelés mintegy kétszáz szűrési ponton zajlott, tizenegyezer egészségügyi dolgozó és gyógyszerész, valamint a vöröskereszt önkéntesei, katonák és tűzoltók segédletével.

A szűrés hétfőtől szerdáig a gyógyszertárakban és a házi orvosi rendelőkben folytatódik.
Alto Adige autonóm tartomány november 8-tól nyilvánította területét kiemelten járványveszélyesnek, vagyis vörös zónának.

Arno Kompatscher kormányzó meglepetésnek nevezte a szűrt pozitívak egy százalék alatti arányát, hangsúlyozva, hogy a régióban a reprodukciós ráta 1,5-nek felel meg.

Tesztelés nélkül a szigorú korlátozásokat egészen karácsony utánig meg kellett volna hosszabbítani, a tesztelési eredmények fényében viszont fokozatosan oldhatjuk az intézkedéseket – jelentette ki Kompatscher. Közölte, hogy keddtől újranyitják az általános iskolákat. A síszezon újraindítását korainak nevezte, hangoztatva, hogy reményeik szerint januártól meg tudják nyitni a pályákat a látogatók előtt. A december közepén Alto Adigéban esedékes sí világkupa versenyeit közönség nélkül rendezik meg.

Az Alto Adigéban rendezett szűrést Bolzano városában Ausztriából érkezett megfigyelők is nyomon követték, ahol december 5-től készülnek tömeges tesztelésre.