Debrecen Hotels

Aki vasárnapig nem irtja ki a parlagfüvet, súlyos büntetésre számíthat

  2018 jún 29 / #debrecen
Google ads
Google ads

Aki erről nem gondoskodik július elsejéig, az súlyos pénzbírságra számíthat. A határidő elmulasztása miatt tavaly csaknem 6 millió forint büntetést rótt ki a hatóság.

Két nappal a határidő előtt még több helyen nem irtották ki a parlagfüvet a városban. Pénteken a Tócóvölgyben és a Faraktár utca környékén is lehetett találni az allergén gyomnövényből.

A türelmi idő lejárta után súlyos pénzbírságra számíthatnak az elhanyagolt területek gazdái. A szennyezett terület méretétől és a növény mennyiségétől függően 15 ezer és 5 millió forint között lehet a büntetés.

2017-ben közel hatmillió forint bírságot szabtunk ki. Ebből eddig 3,8 millió forint érkezett be. A fennmaradó összeget az adóhatóság fogja behajtani – tájékoztatott Tóth János, a Debreceni Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztályának vezetője.

A pénztárcán kívül az ember egészsége is bánhatja, ha nem irtják ki a növényt időben. Itthon a pollenre érzékeny emberek 60 százaléka allergiás a parlagfűre.

A leggyakoribb tünetek az orrfolyás, orrdugulás, köhögés, valamint a szem és torokviszketés. Jelenleg még a pázsitfűfélék nehezítik meg az emberek életét, július elején azonban hivatalosan is megkezdődik a parlagfűszezon. Egyetlen ilyen növény virágzásakor több milliárd pollenszemet szór szét, ezekből pedig mindössze egy is elég ahhoz, hogy az erre érzékenyeknél allergiás tünetek alakuljanak ki.

Aki allergén gyomnövényt lát, július elsejétől bejelentheti a Nébih internetes oldalán. Tavaly Debrecen belterületén 152 ezer négyzetméteren, külterületen pedig mintegy 200 hektáron találtak parlagfüvet.