Debrecen Hotels

Akadozik a forgalom amerikai repülőtereken a részleges kormányzati leállás miatt

  2019 jan 26 / #debrecen
Google ads
Google ads

Akadozik a forgalom az Egyesült Államok három nagy repülőterén is a részleges kormányzati leállás miatt.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) elrendelte egyes járatok leállítását a New York-i LaGuardia repülőtéren és késve indulnak járatok a newarki és a philadelphiai nemzetközi repülőtereken is a személyzet hiánya miatt.

“Ezt a rendszert nem szabad összezavarni, felelőtlenség, ami a részleges kormányzati leállással történik” – fogalmazott újságíróknak Trish Gilbert, a légiforgalmi irányítók szervezetének alelnöke. Közleményében a hatóság ugyanakkor leszögezte, hogy a légiközlekedés változatlanul biztonságos.

A legnagyobb amerikai légitársaságok – köztük az American Airlines, a Southwest Airlines vagy az Alaska Air – vezetői csütörtökön konferencián jelezték, hogy zavarok várhatók a légiközlekedésben a légiforgalmi irányítók hiánya miatt. “Fordulóponthoz értünk” – fogalmazott Robin Hayes, a JetBlue légitársaság vezérigazgatója és arra figyelmeztetett, hogy “minél hosszabb ideig tart ez, annál nehezebb lesz a légi forgalom infrastruktúrájának helyreállítása”.

A pilótákat, utaskísérőket és légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a légi utazások veszélyessé válhatnak. Az immár 34 napja tartó részleges kormányzati leállás a mindennapi élet egyre több területén okoz működési zavarokat.

Pénteken az adóhivatal (IRS) visszarendelte 26 ezer alkalmazottját, miután a most esedékes adóbevallásokat fel kell dolgozni. A The Washington Post információi szerint azonban kilencezer embert nem tudtak utolérni, további ötezren pedig nehézségekre hivatkozva nemet mondtak. A visszarendelt munkatársak továbbra sem kapnak fizetést.
A múlt héten a külügyminisztérium rendelte vissza munkatársait.

A részleges kormányzati leállás feloldására tett két törvényjavaslatot csütörtökön a szenátusban leszavazták. Sarah Huckabee Sanders pénteken újságíróknak nyilatkozva a demokrata párti politikusokat tette felelőssé ezért. “Hagyjanak fel az obstrukcióval. Hagyjanak fel azzal, hogy csak nemet tudnak mondani. Üljenek le a tárgyalóasztalhoz” – fogalmazott a Fehér Ház szóvivőnője.