Ajándék pezsgő és fenyők miatt börtönbe kerülhetnek a pénzügyőrök

2018.01.08

Három fenyőfa és pár üveg pezsgő miatt kerülhet börtönbe négy magas beosztású NAV-dolgozó – tudta meg a Blikk.

Információik szerint 2012 karácsonya előtt pár nappal történt, hogy egy pálinkafőzéssel foglalkozó cég két vezetője ajándék gyanánt adta a Vám- és Pénzügyőrség megyei vezetőjének és három kollégájának a fákat, illetve a pezsgőt, amit ők örömmel elfogadtak. Az alkoholt nem vitték haza, munka után összehívták a dolgozókat, és azzal koccintottak a közelgő új év tiszteletére.

Valószínűleg akkor még álmukban sem gondolták, hogy életük legdrágább italát tartják a kezükben, hiszen elképzelhető, hogy az állásukkal, sőt, akár a szabadságukkal fizetnek majd egyszer a rögtönzött mulatságért. Úgy tudjuk, mivel a telefonjaikat már egy ideje lehallgatták, hamar kiderült: hibát követtek el a pénzügyőrök.

Az ügy nyomozása évek óta húzódik, és több ügyészséget is megjárt. Végül a Debreceni Ügyészség emelt vádat ellenük vesztegetés bűntette ­miatt. Ennek büntetési tétele vezető beosztású személy esetén akár 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

– Ebben az esetben a bíróság valószínűleg nem fogadja el majd azt a védekezést, hogy eddig soha nem csináltak ilyet, és példamutató módon látták el a vádlottak a munkájukat, hiszen ilyen pozíciókban ez alapkövetelmény. Sőt, a bíró azzal szokott érvelni, hogy pont azért szab ki súlyosabb büntetést, mert épp ezeknek az embereknek kell többek között erkölcsileg is feddhetetlennek len­niük, hogy példát mutassanak az egész állománynak – vélekedett dr. Magyar György, az ügyben nem érintett ügyvéd.

Értesüléseink szerint az érintett NAV-dolgozók közül hárman továbbra is dolgozhatnak, egyikük pedig azóta leszerelt. A vádlottak padján azonban nemcsak ők foglalnak helyet, hanem a pálinkafőzéssel foglalkozó cég két vezetője is.

Az ügyészség a hivatali alkalmazottak esetén letöltendő börtönbüntetést kér, még a két civil megúszhatja felfüggesztett büntetéssel.

Erősödik a korrupció

Hazánk hét helyet csúszott vissza a világ legátfogóbb korrupciós ranglistáján, a Transparency International (TI) által készített Korrupció Érzékelési Indexben. Magyarország az elmúlt hat év leggyengébb értékét, 48 pontot ért el, és a korrupció elleni teljesítménye szembetűnően visszaesett az Európai Unión, valamint a közép- és kelet-európai ­régión belül.

az eredeti hír itt elérhető