Debrecen Hotels

Agrártechnikusok kaptak oklevelet Debrecenben

  2019 máj 31 / #debrecen
Google ads
Google ads

Öt évig tartó középiskolai képzést követően 42 diák vett át technikusi oklevelet pénteken a Debreceni Egyetem (DE) Balásházy János gyakorló középiskolája és kollégiuma technikus kibocsátó ünnepségén.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, hogy a végzősök “hamarosan a munkahelyeken lesznek főszereplők”.

Utalt rá, hogy a magyar gazdaság példaértékűen teljesít, az 5 százalékot meghaladó növekedésben nagy szerepe van az agráriumnak.

Ugyanakkor “a folytatáshoz kellenek a fiatalok, az idősödő gazdatársadalom várja a fiatal segítőket”, akik praktikus tudással, például informatikai ismeretekkel felvértezve, a tapasztalt gazdákkal együttműködve vehetnek részt az ágazat fejlesztésében – sorolta a lehetőségeket Bodó Sándor hangsúlyozva, hogy a gazdaságnak szakképzett munkaerőre van szüksége, a szakképzettség, így a technikusi végzettség nagyobb esélyt biztosít az elhelyezkedésben.
Bács Zoltán, a DE kancellárja emlékezetett rá, hogy a Pallagon működő Balásházy mezőgazdasági szakközépiskola fenntartását 2009-ben vette át az egyetem a várostól, a képzés három technikusi területen – mezőgazdasági, élelmiszeripari és pénzügyi-számviteli – folyik.

Az egyetem fontosnak tartja a tanulási körülmények javítását, a kollégium felújítása után tervezik egy soportcsarnok felépítését, illetve a Balásházy főépületének felújítását – fűzte hozzá.

A DE agrár campusán tartott oklevélátadó ünnepségen a kancellár a további tanulás fontosságára is felhívta a fiatalok figyelmét, és bejelentette, hogy a végző technikusok csaknem fele jelentkezett a DE agrárképzéseire.

Juhász Csaba, a DE mezőgazdasági karának dékánhelyettese hozzátette: a most végzett fiatalok folyamatosan fejlődő agráriumban fogják karrierjüket kiteljesíteni, ahol a tradícionális tudás mellett olyan technológiai, műszaki innovációs ismeretekre is szükség lesz, ami egész életen át tartó tanulást igényel.

Filep Miklós, a gyakorló középiskola igazgatója a bizonyítványok, oklevelek átadása előtt elmondta: három szakon 42 technikus végezett az idén, közülük 20-an jelentkeztek a DE agrár- és gazdasági képzéseire, többen a munkaerőpiacon megjelenve, illetve új vállalkozóként, vagy a meglévő családi vállalkozásokba bekapcsolódva végzik a jövőben a munkájukat.