Debrecen Hotels

“A világ Isten alkotása” – Tanévkezdő szentmisét tartott Erdő Péter

  2018 Sze 03 / #debrecen
Google ads
Google ads

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a budapesti Szent István-bazilika előtti téren mutatott be tanévkezdő szentmisét több ezer katolikus iskolában tanuló diáknak hétfő este.

A bíboros homíliájában kiemelte:

az a kultúra, amelyet a katolikus iskolák átadnak diákjaiknak, megmutatja, hogy a világ nem a véletlen szüleménye, hanem Isten alkotása, és az emberi életnek “értéke, érelme, célja van”.

Az iskola elsődleges feladata, hogy “kultúrát közvetítsen”, hogy “megmagyarázza, értelmes, kerek egészként rendezze be körülöttünk a világot”.

Erdő Péter a szentmise végén átadta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye újonnan, illetve újra kinevezett intézményvezetőinek megbízólevelét.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára az MTI-nek kiemelte: éppen hetven évvel ezelőtt záratta be a kommunista hatalom az egyházi iskolák többségét, mindössze nyolc iskola működését engedélyezve. Ezért is nagy öröm, hogy idén szeptemberben 210 ezer gyerek kezdi el felekezeti iskolákban a tanévet, közülük több mint 120 ezer katolikus iskolában – mondta.

Az államtitkár fontosnak nevezte az érték alapú nevelést, amely a magyar nemzet évezredes keresztény gyökereit erősíti, és amely szerinte azoknak a szülőknek is fontos, akik nem gyakorló hívők.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az egyházi és állami iskolák között nincs rivalizálás, hiszen a pedagógusok célja minden intézményben az, hogy nemzetét szerető, családban élő, és a közösségükért felelősséget vállaló fiatalokat neveljenek.

A szervező Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága tájékoztatása szerint a rendezvényen tíz egyházi intézményfenntartó harminc oktatási, nevelési intézményének ötezer diákja, oktatója vett részt.