A Raiffeisen az idén 3,4 százalékos növekedésre számít

2019.02.04

Az idén 3,4 százalékkal növekedhet a gazdaság Magyarországon, 2020-2021-ben azonban a gazdaság teljesítménye várhatóan már csak 2-3 százalék lesz – közölte a Raiffeisen Bank negyedéves gazdasági elemzésében hétfőn az MTI-vel.

A pénzintézet kiemelte: Magyarország 2018-ban elérte a jelenlegi gazdasági ciklus csúcsát, a következő negyedévekben fokozatosan lassulhat a gazdasági növekedés. A külső környezet egyre kevésbé lesz támogató a magyarországi növekedés számára, a gazdaságpolitika pedig a korábbinál kevésbé lesz képes támogatni a növekedést – részletezték a közleményben.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a közlemény szerint 2020-ra várja a munkaerő-piaci fordulatot: a kereslet mérséklődését, a munkanélküliségi ráta enyhe emelkedését, és a bérnövekedési ütem lelassulását.
Az átlagos infláció idén a pénzintézet előrejelzése szerint 2,5 százalék lehet, miközben a maginfláció az első negyedévben 3 százalék fölé emelkedhet, az éves átlag pedig 3,3 százalék lehet.

Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly a harmadik negyedévében a vártnál is nagyobb mértékben romlott az euróövezet gazdasági teljesítménye, éves összehasonlításban csak 1,6 százalékkal nőtt a kibocsátás. A Raiffeisen felidézte: az Európai Központi Bank az optimistább forgatókönyvek szerint nem 2019 harmadik, hanem csak az utolsó negyedévében fog először kamatot emelni.

A közleményben arra is kitértek, hogy az Egyesült Államokban a stabilan a jegybanki célnál lévő infláció időt ad az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednek arra, hogy kivárjon.

az eredeti hír itt elérhető