Debrecen Hotels

A nyugdíjkorhatár felemelése ellen tiltakoztak Oroszország-szerte

  2018 Sze 09 / #debrecen
Google ads
Google ads

Oroszország több mint 80 városában tüntettek vasárnap a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen, a rendőrség estig 839 ember vett őrizetbe az OVD-Info civil szervezet szerint.

A hatóságok a települések túlnyomó többségében nem engedélyezték a megmozdulásokat, amit gyakran azzal indokoltak, hogy a tiltakozások egybeestek az ugyanezen a napon megtartott regionális és önkormányzati választásokkal, illetve a kampánycsenddel. A hatóságok mindössze négy településen – Kurgánban, Csebokszáriban, Kirovban és Bereznyikiben – engedélyezték egyértelműen a megmozdulásokat.

A rendőrség több helyen erőt alkalmazott a törvénytelennek nyilvánított megmozdulások megakadályozására és 33 városban vett őrizetbe tüntetőket. A OVD-Info szerint legtöbbet, 354 embert, Szentpéterváron állították elő a hatóságok, ahol a helyi tiltakozást előbb engedélyezték, majd a beleegyezést visszavonták. Az Interax hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva mintegy száz őrizetbe vételről számolt be a Néva-parti nagyvárosból, Moszkvából pedig “néhányról”.

Az orosz fővárosban a különböző becslések szerint 500-2000 tüntető tiltakozott a nyugdíjkorhatár emelése ellen. A rendőrség fémkordonnal zárta el ez útjukat és többeket kiemelt a tömegből.

Az orosz Távol-Kelettől kezdve Szibérián át Szentpétervárig megrendezett tüntetések előestéjén többtucatnyi szervezőt vettek őrizetbe Alekszej Navalnij ellenzéki politikus követői közül. Maga Navalnij augusztus 25. óta 30 napos “adminisztratív elzárását” tölti a tüntetések megtartására vonatkozó előírások megsértése miatt.

A nyugdíjreform Vlagyimir Putyin elnök által enyhített tervezetének értelmében az öregségi nyugdíjkorhatárt a következő években fokozatosan öt évvel emelik meg, a nőknél 60, a férfiaknál pedig 65 évre. Az intézkedés elégedetlenséget szült, mert a Világbank statisztikája szerint a férfiak 43 százaléka nem éri meg a nyugdíjas kort.

A nemzetközi pénzügyi szervezet adatai szerint az átlagos várható élettartam Oroszországban a férfiaknál 66, a nőknél 77 év.