Debrecen Hotels

A lengyel kormány levélben tiltakozott az uniós támogatás jogállamisághoz kötése ellen

  2020 nov 13 / #debrecen
Google ads
Google ads

Hivatalos levélben tiltakozott a lengyel kormány az Európai Unió vezetőinél az ellen, hogy a jogállamisági mechanizmushoz kössék az uniós forrásokat – közölte kormányfő csütörtökön.

Mateusz Morawiecki a Facebookon közzétett bejegyzésében elfogadhatatlannak nevezte a “tetszőleges, politikai jellegű kritériumokon alapuló önkényes mechanizmusokat”.

Azzal érvelt, hogy az ilyen mechanizmus mellőzi az európai jog lényeges, érdemi vonatkozásait, elfogadása pedig a kettős mérce alkalmazásának rögzítését eredményezhetné az Európai Unióban.

A javasolt megoldások ellentmondanak az Európai Tanács júliusi csúcstalálkozóján elfogadott zárókövetkeztetéseknek, és “komoly kétségeket ébresztenek” – írta Morawiecki.

Lengyelország nem egyezhet bele a mechanizmus olyan változatába, amely “a politikai és önkényes kritériumokat az érdemi értékelés felé rendeli” – tette hozzá.

Morawiecki már múlt héten jelezte, hogy Lengyelország vétóval fog élni, ha az Európai Unióban nem születik az elvárásainak megfelelő megállapodás.

Az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer a PAP hírügynökségnek csütörtökön megerősítette, hogy a testület megkapta Morawiecki levelét.

A lengyel kormányszóvivő közölte: Morawiecki csütörtökön videókonferencián egyeztetett Angela Merkel német kancellárral, a megbeszélés fő témája a 2021 utáni költségvetési keret volt, valamint “a jelenlegi változatában az uniós joggal összeférhetetlen megállapodási javaslat”.