Debrecen Hotels

A közmédia vezérigazgatója állítja: nincs kormányzati befolyásolás a közmédiában + ami a műsorból kimaradt

  2021 nov 24 / #debrecen
Google ads
Google ads

Komoly kontrollmechanizmus működik a közmédiában – jelentette ki a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az M1 kedd reggeli műsorában.

Dobos Menyhértet azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Irene Khan, az ENSZ szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának védelmével foglalkozó különleges jelentéstevője a magyar közmédia vezérigazgatóival – vele, valamint Papp Dániellel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójával – találkozott.

Dobos Menyhért azt mondta, hogy mindenképpen hasznosnak ítélték az egyeztetést, mert úgy gondolták, hiteles képet adnak az ENSZ-nek a közmédia működéséről. Elsősorban a törvényi hátteret ismertették. Jelezték, hogy a Duna Médiaszolgáltató felel a tartalomért, sokan ugyanis nincsenek ezzel tisztában – közölte.

Hangsúlyozták, hogy komoly kontrollmechanizmus működik a közmédiában. Elsősorban a törvényi szabályozás garantálja ezt, hiszen a kuratóriumot a parlament választja paritásos alapon, vagyis ellenzéki képviselők is tagjai a testületnek – ismertette.
Működik a tartalomért felelős, azt kontrolláló grémium is. Ez a Közszolgálati Testület, amely a társadalom minden szeletét lefedi: helyet kapnak benne a történelmi egyházak képviselői, de a Magyar Olimpiai Bizottság vagy a Magyar Művészeti Akadémia delegáltjai is. Ők ítélik meg a közmédiát a kódex alapján, amely a műsorszolgáltatás irányelveit tartalmazza. Ha nincsenek megelégedve a tartalommal, kezdeményezhetik a vezérigazgató felmentését is, ilyenre azonban még nem volt példa – emelte ki Dobos Menyhért. Közölte, hogy már tízszer adtak le tartalmi beszámolót, a testület pedig mindegyiket elfogadta. A találkozón elhangzott kérdésként, hogy volt-e politikai befolyásoltság a közmédiában. Sajnos volt, “bizonyára emlékeznek a kedves nézők”, hogy néhány évvel ezelőtt “ellenzéki képviselők betörtek a székházba, és be akarták olvasni a követeléseiket” – mondta Dobos Menyhért, megjegyezve: a bírósági eljárás még ma is folyik. Szégyen volt ez a magyar demokrácia történetében – fogalmazott, hozzátéve: láthatóan az ENSZ jelentéstevőjét is meglepte az ügy.

A találkozón szóba került a hamis hírek, a fake news témája is. Azt mondták Irene Khannak, hogy egyesek az interneten, a közösségi médiában olyan ellenőrizetlen információkat tesznek közzé, amelyek megingatják az emberek bizalmát. A közszolgálati média viszont több forrásból ellenőrzi a híreket – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Dobos Menyhért azt mondta, hogy a Közszolgálati Kódex nagyon szigorúan tartalmazza a műsorkészítés irányelveit, így például a kiegyensúlyozott tájékoztatás és a kiskorúak védelmének követelményét. A vezérigazgató hangsúlyozta: remélik, az ENSZ hiteles jelentést ad majd ki, amely az ő véleményüket is tükrözi.

Ami a műsorból véletlenül kimaradt:

Az ellenzéki előválasztásról való mély hallgatás, a kormányt kritikával soha nem illetése, sorosozás, migránsozás, gyűlöletkeltés, hergelés minden és mindenki ellen, aki nem Orbán Viktor talpát nyalja (ők ugye a “baloldaliak” – pfuj).

No, de lássunk néhány konkrétumot:

Papp Dániel hírhamisítási botrányai

Komoly visszhangot keltett (no, nem a közmédiában) egy kiszivárgott hangfelvétel is, amelyen Bende Balázs MTVA-s szerkesztő bevallja, hogy a köztévében nem az ellenzéki összefogást támogatják, és ennek megfelelő narratíva alapján kell az anyagokat elkészíteni, akinek pedig ez nem tetszik, az mondjon föl. Ahogy az MTVA szerkesztője fogalmazott:

„A következő a szituáció: mindenki tisztában van vele, hogy május végén európai parlamenti választások vannak, és biztos vagyok benne, hogy senkit nem ér váratlanul, ha azt mondom, hogy ebben az intézményben…nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza. Akit ez nem ér váratlanul, azoknak az a kijelentés sem lehet váratlan, hogy az intézmény, ha támogatja, az azt jelenti, hogy ennek megfelelően dolgozunk mindannyian. Nincs kérdés. A jövőben olyan kérdés sincsen, hogy milyen anyagot szeretnék kérni. Olyan kérdés sincsen, hogy hogyan kell megírni azt az anyagot. Aki nem tudja, az is elmehet haza, és nem is kell többet jöjjön.”

Vagy emlékezhetünk, amikor a “kiegyensúlyozott” tájékoztatás jegyében minden ellenzéki párt vezetője 5 percet kapott a 2018-as választás előtt, hogy ismertesse programját.

Meg aztán ott volt a hírhedt Karácsony Gergely-interjú, ami még a Fidesz-hívek egy része szerint is túllőtt a célon:

Még az államtitkár szerint is vállalhatatlan volt a közmédia interjúja Karácsony Gergellyel