Debrecen Hotels

A következő hetekben elbírálják a hétvégi magyar iskoláknak kiírt pályázatokat

  2018 feb 24 / #
Google ads
Google ads

A következő hetekben elbírálják a diaszpórában működő hétvégi magyar iskoláknak kiírt pályázatokat, 200 millió forint áll rendelkezésre – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szombaton.

Szilágyi Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a hétvégi magyar iskolák önszerveződő oktatási közösségek. Egyre népszerűbbek ezek az intézmények, ez jelzi, hogy egyre fontosabb a magyar nyelv és a kultúra megtartása – hangsúlyozta, hozzátéve, 213 hétvégi iskoláról tudnak, ezekkel az államtitkárság kapcsolatot tart.

Azt mondta: 2010 óta egyre szorosabb a kapcsolat nemcsak a Kárpát-medence, hanem a diaszpóra magyarságával is. Felmérték, hogy a hétvégi iskoláknak mire van szükségük, hogyan működnek, milyen feltételek között.

A kitöltött kérdőívek alapján leginkább terembérlésre és szakmai anyagok, könyvek, technikai felszerelés beszerzésére van igény. Tavaly év végén hirdettek pályázatot kifejezetten a diaszpórában működő iskoláknak, az intézmények 500 ezer és 2 millió forint közötti összeget kaphatnak, és a pályázati rendszer folytatódik – közölte a helyettes államtitkár.