Debrecen Hotels

A Houstoni Egyetem Koncertkórusa nyerte meg a Bartók Béla nemzetközi kórusverseny nagydíját

  2018 Júl 08 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Houstoni Egyetem Koncertkórusa nyerte meg vasárnap a debreceni Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál nagydíját.

A Kölcsey központban megrendezett nagydíjas versenyben a kategória győztes kórusok vettek részt: a Sanghaji Ifjúsági Kórus (gyermekkórusok), a Cantilon Kamarakórus (ifjúsági kórusok), a Cantemus kórus (egyneműkarok), az Imusicapella kórus (énekegyüttesek/kamarakórusok) és a New Dublin Voices (vegyeskarok).

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által felajánlott egymillió forint összegű nagydíjat megnyerő kórus meghívást kapott a Kórusmuzsika Európa Nagydíja versenyre, amelyet 2019 augusztusában az olaszországi Arezzóban rendeznek, Betsy Cook Weber, a kórus karnagya pedig a 2020. évi Bartók Béla XXIX. Nemzetközi Kórusverseny zsűrijébe.

A Kölcsey központban vasárnap este megrendezett díjkiosztó záróünnepségen különdíjakat is átadtak. A kortárs mű legjobb előadásáért járó különdíjat a nemzetközi zsűri és a művészeti tanács döntése alapján a New Dublin Voices (karnagy: Bernie Sherlock) kapta, a döntőben előadott Seán Doherty: Under-song című darabjáért.

A kórusverseny karnagyi különdíjának nyertesei Bernie Sherlock, a New Dublin Voices kórus vezetője, Denis Ceausov, a Cantemus kórus vezetője, Tristan Caliston Ignacio, az Imusicapella kórus vezetője és Vera Slasnaya, az Art Sonus kórus vezetője lettek.
Az Editio Musica Zeneműkiadó Kft. különdíját – magyar zeneszerző művének kiemelkedő megszólaltatásáért – Lin Fang, a Sanghaji Ifjúsági Kórus karnagya kapta a döntőben előadott kötelező mű – Andorka Péter: Kirakós – előadásáért.

A zsűri az In Memoriam Szesztay Zsolt karnagyi különdíjat – az ezredforduló után keletkezett kortárs mű leghitelesebb tolmácsolásáért – Ráczné Nyiri Dorottyának és Porcsalmy Balázsnak, az Amici Cantates karnagyainak ítélte oda.

A Kontrapunkt Zeneműkiadó Kft. által egy kiváló fiatal karvezető számára felajánlott kottacsomagot Nemes József, a Lautitia Gyermekkar karnagya kapta.

A 28. alkalommal megrendezett debreceni Bartók Béla kórusversenyen 11 ország 18 kórusa vett részt. A kórusok a versenyprogram mellett debreceni köztereken, parkokban és templomokban is énekeltek a négynapos találkozón.

A Houstoni Egyetem győztes koncertkórusa az intézmény vezető vokális együttese. Főként egyetemistákból áll, akik között zenei pályára készülők is vannak. A tanév folyamán általában 10-12 koncertet adnak, amelyek műsora a régi zenétől a mai darabokig terjed. Az énekkari tagok gyakran muzsikálnak vagy vezényelnek különböző produkciókban.