A debreceniek lettek a megye legjobb katasztrófavédelmisei

2018.09.06

Az elsősegély ellátáson volt a hangsúly a tűzoltók szakmai versenyén. Az országos műszaki mentési versenyt megelőzte egy megyei selejtező, így kiderült, kik képviselhetik Hajdú-Bihar megyét az októberi országos versenyen. A tűzoltók csapatban mérték össze tudásukat, ahol a szakszerű roncsvágás és sérült ellátás mellett az idővel is harcolniuk kellett.

DSC_1230

A feltételezés szerint két eszméletlen ember az összeroncsolódott személyautóba beszorul. A tűzoltóknak az elsők között a sérültek ellátási sorrendjét kellett megfelelően meghatározniuk, majd a jármű stabilizálásával és áramtalanításával párhuzamosan megkezdték a súlyosan sérült, vérző beteg ellátását, valamint társa újraélesztését. Ezután a már jól begyakorolt vágásokat mutatták be, feszítővágó berendezés segítésével. A versenybírák pontozták többek között az alkalmazott mentőszerszámok használatát, a mentés vezetőjének utasításait és a csapatmunkát is.

A Hajdú-Bihar megyei tűzoltók magabiztosan hajtották végre a feladatokat, hiszen a közúti balesetek gyakori velejárója a műszaki mentés. Kovács Ferenc tű. dandártábornok az eredményhirdetés előtt elmondta, a szakmai versenyek a tűzoltókat még jobban gondolkodását még jobban gyakorlat orientálttá teszik.

DSC_1017

A katasztrófavédelem megyei igazgatója, azt is kihangsúlyozta, hogy a Disaster Medic képzésnek köszönhetően, a megye tűzoltói képesek olyan helyzetben is helyt állni, ahol a mentőszolgálat az azonnali egészségügyi ellátást nem tudja megkezdeni a védőfelszerelés hiánya, valamint a helyszín veszélyessége miatt. Továbbá azt is begyakorolták, hogyan segíthetnek a kárhelyszínen megsérült bajtársukon, kimenekítéssel, újraélesztéssel.

A szeptember 5-ei versenyen a debreceni hivatásos tűzoltók bizonyultak a legjobbnak, így Katona Mihály tű. százados vezetésével Szabó Imre tű. főtörzsőrmester, Szabó László tű. főtörzsőrmester, Szakács István tű. főtörzsőrmester, Fejes Norbert tű. törzszászlós és a medic feladatokat ellátó Győrösi Sándor Máté tű. őrmester kapta meg a lehetőséget, hogy a megyét képviselje Budapesten.

az eredeti hír itt elérhető