Debrecen Hotels

A debreceni csata helyszínén is megemlékeztek az aradi vértanúkra

  2021 okt 06 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az 1849-ben, október 6-án kivégzett aradi vértanúkra emlékeztek Debrecenben.

Az eseménysorozat Magyarország lobogójának felvonásával és félárbócra eresztésével kezdődött a Kossuth téren. Az eseményen részt vett Papp László polgármester és Puskás István, a város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere.

Az 1849. augusztus 2-i debreceni csata helyszínén álló Nagysándor-obeliszknél Puskás István alpolgármester beszédében többek közt elmondta: ahhoz, hogy ne merüljön feledésbe a múlt, ne merüljön feledésbe a történelem, emlékeznünk kell. Azért, hogy azok a mártírok, akik a magyar nemzet szabadságáért adták az életüket, ne merüljenek feledésbe, s ezzel legyünk úrrá az időn, az elmúláson. Csak akkor tudunk nemzetként megmaradni, ha emlékszünk a múltunkra – mindazokra, akiknek azt köszönhetjük, hogy most itt lehetünk és együtt lehetünk.

De az emlékezés nem csak fizikai terekben tud megtörténni, nem csak emlékművek által működik, hanem például az irodalom segítségével is. Amikor az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezünk, ezt Petőfi Sándor versein keresztül is megtehetjük. Ő gondoskodott arról, hogy azok az eszmék számunkra is megmaradjanak, amelyek nevében az akkoriak 1848. március 15-én útnak, majd a magyar szabadságért, a magyar önrendelkezésért, a magyar függetlenségért, egy modernebb államért harcba indultak – mondta beszédében Puskás István alpolgármester.

A beszédet követően a Bürkös zenekar „Kik érted haltak…” címmel adott emklékműsort, majd a városi és a megyei önkormányzat, az örmény nemzetiségi önkormányzat, fegyveres testületek, társadalmi és civil szervezetek, pártok, hivatalok, intézmények, a Nagysándor-telepi református egyházközség, valamint az óvoda képviselői helyezték el koszorúikat az emlékmű talapzatánál. A Péterfia utcai honvédségi 2-es számú toborzóiroda falán lévő Nagysándor József-emléktáblánál is koszorúztak az emlékezők, köztük az Oroszországi Föderació Debreceni Főkonzulátusának képviselője is.

Fotó: Miskolczi János/debreceni önkormányzat